Selectief rinkelen

De bereikbaarheid lijkt soms wat doorgeslagen. De oplossing: periodiek ontbellen. Het kan, dankzij een vinding uit Delft.

De telefoon rinkelt, zoemt of maakt een keuze uit een muzikale fruitmand. Vaak wordt het geluid snel gesmoord, soms duurt het hinderlijk lang. Voor de opgeroepene, de omgeving en de beller. Antwoordapparaten, voice-mail, nummerherkenning en triltonen werken niet selectief genoeg. Het antwoordapparaat stuurt iedereen weg. Met nummerherkenning gluren we naar een nummer. We hebben geen zicht op de aanstormende spraakwaterval van de Jehovah, Mormoon of financiële dienstverlener. Maar ook niet op de brenger van een welkome blije boodschap.

De Perio Phone, ontworpen door Delftenaar Eef Siemelink, moet rust brengen. Op het gewenste ogenblik en met uitsluiting van de juiste personen. Het apparaat kent instelbare vaste belpauzes, uitgeslotenen en bevoorrechten.

Telefoongesprekken vallen de woning of kantoor binnen door veranderingen in de lage spanning binnen het telefoonnet. Door veranderingen in de wissel-, gelijkspanning en het voltage weet de telefoon, dat er een gesprek komt en dat de bel zijn rustverstorende werk moet gaan doen. Een meegestuurd nummer maakt de voorbereidingen compleet.

Het apparaat is vooral toepasbaar in woningen en kantoren zonder of met een eenvoudige (huis)centrale. Bedrijfscentrales leveren kruiwagens met ongewenste en ongebruikte functionaliteit, die de spanning op de lijn, anders dan de standaard voorschrijft, in beroering brengt, waardoor de Perio Phone niet werkt. Tevens is nummerherkenning een noodzaak, alhoewel dit kijkvenstertje op onaangekondigde aangeboden waar niet altijd werkt. Het valt te blokkeren. Maar dat indexeert de geheime-nummer-beller wel gelijk in de categorie van criminelen, zwartwerkers, journalisten en financiële colporteurs. En daar valt voordeel mee te behalen. Zo kunnen telefonische mee-eters geen vorkje meeprikken. En dienen leveranciers zich aan de achterdeur van de voice-mail te vervoegen.

De Perio Phone is even groot als een grote platte telefoonhoorn, met daarop een klein beeldscherm, lampje en een draaischijf. Het lampje brandt als er gebeld wordt tijdens de pauzes of blokkades. Op het schermpje worden de nummers getoond en de draaischijf geeft toegang tot een Spartaanse user interface, die daardoor doeltreffend in goed Nederlands het apparaat instelt. Gewoon draaien en daarmee voor- of achteruit in het menu.

En er valt heel wat in te stellen. Allereerst de belpauzes gedurende de dag. Op vaste en verschillende tijdstippen, op alle dagen van de week, met een maximum van 14. Een lijstje van vrienden en familieden, die altijd de bel in beroering mogen brengen. Een lijstje van uitgeslotenen, die nooit de stilte van kantoor of huis mogen doorbreken. Momenten, waarop `geheime-nummers-bellers' wel of niet worden gedumpt in de voice-mail.

Een geheugen legt vast wie er gebeld heeft, zodat in sommige gevallen het in de knop gebroken gesprek kan worden hervat. Dat herstelbellen kan ook door een klap op de knop, als het lampje meldt dat de beller wordt geweigerd en er toch ruimte is voor een goed gesprek.

Een welkome aanvulling voor het kantoor is een extra kabel tussen pc en Perio Phone. Als de pc is uitgezet en er geen spanning meer wordt gemeten op de usb-poort valt de Perio Phone vanzelf in slaap. Dat zal menige kantoortuin in een oase van rust veranderen.

De Perio Phone kost 99,95 euro, exclusief transport. Werkplekkabel en netspanningsadaptor tegen meerprijs.

Website: www.periophone.nl

    • Cees Verschure