Savina Yannatou

De Griekse werelburgeres Savina Yannatou stond in juni 2001 op het Amsterdam Roots festival met een repertoire dat het hele Middellandse Zee-gebied plus nog meer bestreek.

Bijna alles zat tegen, maar dankzij Yannatou's moed en haar band Primavera en Salonico werd het toch een succes. Nog geen half jaar later gaf ze met hetzelfde sextet plus de Arabische zangeres Ladia Badioui onder betere condities een concert in haar woonplaats Athene.

Dat laatste werd door Lyra opgenomen en is nu in licentie verschenen op het Duitse ECM. Nogal verbazend gezien het strenge profiel van dit label, maar de titel Terra Nostra dekt de lading, zelfs de Caraïben worden aangedaan.

Geheel anders klinkt Sings Manos Hadjidakis met een selectie uit het werk van deze componist (1925-'94) die veel voor theater schreef en in 1960 een Oscar kreeg voor de titelsong van Jules Dassins speelfilm Pote Tin Kyriaki.

Dit uitgelaten lied dat als Nooit op Zondag ook in Nederland knalde, wordt door Savina Yannatou overgeslagen. Dat is terecht, want het zou totaal misstaan op deze cd, die opvalt door zijn ingetogenheid. Uit het oeuvre van Manos Hadjidakis heeft Yannatou met zorg die stukken gekozen die het beste passen bij haar tamelijk kleine geluid.

Het resultaat is intieme kamermuziek die ook dankzij het kader, piano, viool, cello en klarinet, een bijna `helende' rust uitstraalt. Al is harmonie nooit zeker, zoals Yannatou uitdraagt in Love is a double-edged Knife, een liedje uit Stella, de eerste speelfilm waarvoor Manos Hadjidakis de muziek componeerde.

Savina Yannatou: Terra Nostra

(ECM 1856), distr. Universal, en Sings Manos Hadjidakis (Lyra ML 1003). Distr. Choice Music.