PSV struikelend op weg naar titel

Door de nederlaag van PSV tegen Feyenoord kan de Eindhovense ploeg mogelijk niet eerder dan op de laatste competitiedag, in Groningen, kampioen worden. Ajax is naderbij geslopen en oefent druk uit op de koploper.

Het was pas de tweede nederlaag dit seizoen. Desondanks zag PSV na het pijnlijke verlies in De Kuip zijn voorsprong op Ajax gisteren slinken tot drie punten. Ooit was het gat negen punten. Raakt de gedoodverfde kampioen met de haven in zicht nog het spoor bijster? Trainer Guus Hiddink waakte na de zege tegen Ajax op 23 maart al voor te veel optimisme. Er mocht nog geen champagne worden geschonken, alleen melk.

Bijna twee maanden later is de wijsheid achter de woorden van de ervaren trainer duidelijk geworden. De Eindhovenaren resten nog duels met FC Utrecht (thuis) en FC Groningen (uit) waaruit maximaal vier punten gehaald moeten worden. Menselijkerwijs gesproken geeft PSV de leiding in de titelrace niet meer uit handen. Maar de glans is er een beetje af wanneer straks alsnog het kampioenschap wordt gevierd. Zeker als wordt meegewogen dat Ajax zijn misstappen mede beging door het drukke programma in de Champions League. Daarbij was het spel van PSV de laatste maanden vaak allerminst aantrekkelijk om naar te kijken.

Aanvoerder Mark van Bommel kan er niet mee zitten dat straks misschien sprake is van een flets kampioenschap nu PSV struikelend de eindstreep probeert te halen. ,,Als ik die schaal maar in mijn handen heb. Daar gaat het om. Of dat nu met drie of tachtig punten voorsprong gebeurt. We streven natuurlijk naar goed voetbal. Maar ik win liever met slecht spel dan ik verlies na een aantrekkelijke wedstrijd.''

Gisteren was dat in De Kuip beide niet het geval. Van Bommel kreeg het al snel aan de stok met enkele Feyenoorders nadat hij Ono stevig aanpakte. De Japanner moest geblesseerd het veld verlaten en wordt vandaag in het ziekenhuis onderzocht. Bosvelt en Lurling namen vervolgens wraak op Van Bommel. Ook over deze onsmakelijke taferelen haalde de PSV'er zijn schouders op. ,,In Engeland zie je dit soort zaken drie keer per week'', aldus Van Bommel. ,,Ik raakte Ono, daarna verstapte hij zich. Vervolgens deden enkele Feyenoorders inderdaad wat terug. Maar dat maakte mij niets uit.''

PSV speelde om niet te verliezen en die slappe instelling werd nog voor rust (2-0) afgestraft. Hiddink trad niet kordaat genoeg op. Hij liet linksback Lee staan, terwijl de rechtsbenige Koreaan aan alle kanten voorbij werd gelopen door Kalou en Emerton. Liever in aanvallend opzicht iets wijzigen om iets aan de achterstand te doen dan een wisseling in de verdediging, zo luidde het verweer van Hiddink. Maar Vennegoor of Hesselink bracht hij ook rijkelijk laat (een kwartier voor tijd bij 3-1) binnen de lijnen. Te meer daar Bruggink, die aan het einde van het seizoen mag vertrekken omdat hij volgend jaar niets meer oplevert, machteloos als tweede spits opereerde op het middenveld. Cruciaal was kort voor rust zijn kopbal die naast het doel belandde. Even later leed Bruggink balverlies, verslikte Lee zich in Kalou en scoorde Van Hooijdonk 2-0.

Kan PSV nu in de komende wedstrijden de rust bewaren om de competitie alsnog tot een goed einde te brengen? De affaire rondom Fons Spooren draagt er niet toe bij. De algemeen directeur werd vorige week aangehouden op verdenking van ontucht met minderjarigen. PSV heeft de rechterhand van voorzitter Van Raaij op non-actief gesteld. ,,En dat alles is als een bom ingeslagen'', zei Hiddink gisteren. En Van Bommel: ,,Je moet als profvoetballer zo hard zijn dat je je er voor afsluit.''

PSV wordt er niet alleen door in verlegenheid gebracht, het stagneert binnen de Eindhovense club ook de gesprekken over de toekomstige bestuursstructuur. Van Raaij is na volgend seizoen niet meer beschikbaar voor een volgende ambtstermijn. In een nieuwe opzet zou een belangrijke rol zijn weggelegd voor Spooren. Het plan is dat Hiddink net als Ferguson bij Manchester United ook meer bevoegdheden krijgt. De Achterhoeker wil nog niet van het veld stappen. Als Spooren onschuldig blijkt te zijn, kan hij wellicht terugkeren. Maar vooralsnog lijkt het erop dat PSV aan een nieuwe constellatie moet werken.

De rol van Hiddink is hierin echter niet weg te denken. De man die zoveel furore maakte op het jongste WK drukte al zijn stempel op het aan- en verkoopbeleid door twee Koreanen (Lee en Park) voor een astronomisch salaris te contracteren. Naar verluidt zouden beiden een half miljoen dollar netto per jaar opstrijken. Ze verdienen een veelvoud van het honorarium van bijvoorbeeld Arjen Robben die is ingeschaald als reservespeler. Maar er komt voor de Aziaten een fors bedrag aan tv-rechten voor terug. Al zal dat minder worden als ze niet spelen. Mocht Lee daarom zijn onvermogen tot de laatste minuut demonstreren?

Dat zou dan de eenheid binnen het elftal van PSV niet bevorderen. Zaken die met de finish in zicht het kampioenschap nog kunnen bedreigen.

`Als ik die schaal maar in mijn handen heb'