Nieuwe aardappeltjes en oorlellen

Aan onze keukentafel wordt vooral in de lente veel aan oorlellen getrokken. In Belgrado leerde ik dat je als je iets voor het eerst proeft een wens mag doen. Maar dan moet een ander tijdens het eerste hapje wel zachtjes aan je oorlelletje trekken. Wat je wenst moet geheim blijven. Anders komt de wens niet uit.

Dit ritueel wordt elk jaar bij de eerste nieuwe aardappel, tuinboon, doperwt, asperge, aardbei herhaald. Bij het volgende recept voor 4 personen mag wellicht tweemaal een geheime wens worden gedaan: bij de nieuwe aardappel en de eerste verse tuinboon. De bereiding: Snijd het kapje van de paprika. Snijd de paprika in de lengte door en verwijder zaad en zaadlijsten. Was en droog de aardappeltjes. Doe ze in een kom en giet er een scheut olijfolie op. Meng de olie door de aardappeltjes. Doe ze met een takje rozemarijn in een vuurvaste schaal en dek die met aluminiumfolie af. Zet de schaal in een voorverwarmde oven van 190 graden. Na ongeveer 35 minuten zijn de aardappeltjes gaar. De juiste gaartijd hangt uiteraard af van de grootte van de aardappelen. Prik met een vork in een aardappel om dit te controleren. Snijd intussen de paprika in smalle repen. Smelt de boter in een koekenpan en bak hierin de paprika een minuut of 5. Roer de knoflook uit de knijper en het paprikapoeder door de paprika. Kook de tuinbonen gaar. Op een pakje diepvriestuinbonen staan de kookaanwijzingen vermeld. Kook verse tuinbonen in water, eventueel met een scheutje melk, in ongeveer 7 minuten beetgaar. Laat de tuinbonen uitlekken. Haal het vel van de chorizo en snijd de worst in dobbelsteentjes. Schep chorizo en tuinbonen door de aardappeltjes. Tip voor een variatie: vervang de chorizo door gebakken merquez worstjes.

Verder deze week recepten voor fazant met zwarte truffel, gegrilde en Nederlandse haring, mooiweerstamppot en sardines.