Moord door `The Matrix'

De advocaten van de 19-jarige Amerikaan Josh Cooke, die in februari zijn ouders doodschoot, zeggen dat hij zijn daad pleegde in de veronderstelling in de film The Matrix te spelen. In de VS zouden meer moorden zijn gepleegd waarbij mensen onder invloed van de film verkeerden. The Matrix, een film uit 1999 van Larry en Andy Wachowski toont een virtuele wereld waar de mensheid door computers wordt geregeerd. Keanu Reeves in de rol van Neo probeert de mensheid te redden in computersimulatiegevechten.

De aangeklaagde Cooke was in het bezit van eenzelfde trenchcoat als de held van de film en op de muren van zijn slaapkamer hingen afbeeldingen van Neo. Cooke schafte een geweer aan en belde de politie nadat hij zijn ouders had doodgeschoten. De aanklager Robert Horan vindt de bewering van de advocaten onzin: ,,Miljoenen mensen hebben de film gezien zonder iemand te vermoorden.'' Cooke zal een psychiatrisch onderzoek ondergaan.

Elders in de VS is een vrouw onschuldig bevonden aan de moord op de hoogleraar van wie zij haar huis huurde. De 37-jarige Tonda Lynn Ansley zei ,,dromen te hebben gehad die geen dromen bleken te zijn''.

De opvolger van The Matrix, The Matrix Reloaded die overal in de wereld tegelijkertijd in première ging, zou het eerste weekend al ruim 93 miljoen dollar aan recettes hebben opgebracht.