Man sterft van dorst in Namibische woestijn

Een Nederlands echtpaar dat werd vermist in Namibië, is vrijdag gevonden in een woestijn. De man is overleden door uitdroging, zijn vrouw heeft het overleefd. Ze is opgenomen in een ziekenhuis. Het echtpaar was verdwaald en verbleef ruim twee weken in de woestijn.

Dit is bevestigd door Irma Schrijver, zus van de betrokken vrouw. Jan Snel (56) en Mieke Schrijver (55) uit Nunspeet waren op 20 april voor een vakantie gearriveerd in Namibië, in het zuidwesten van Afrika. Ze reisden met een gehuurde terreinwagen door het land. Op 25 april, toen ze voor het laatst contact hadden met familieleden in Nederland, vertrokken ze uit de kustplaats Swakopmund. Op 1 mei hadden ze moeten aankomen in een hotel in Etosha Park. Omdat de huurauto niet werd teruggebracht, sloeg het verhuurbedrijf in Windhoek op 10 mei alarm. Via de Nederlandse ambassade werd de familie in Nederland gewaarschuwd.

Een oproep in de Namibische pers leidde tot een tip van Duitse toeristen, die het Nederlandse echtpaar eind april hadden gezien in Twijfelfontein. De familie van Schrijver neemt aan dat het echtpaar vervolgens is verdwaald, en dat na de brandstof ook het water is opgeraakt. Ze werden vrijdag gevonden door een helikopter van het reddingsteam van SOS International, dat die ochtend was begonnen met een zoekactie.

Volgens Irma Schrijver waren Snel en Schrijver, chemicus en logistiek manager, goed voorbereid. ,,Ze hadden veel gelezen op internet en in de Lonely Planet-gids. Ze hadden vaker dit soort reizen gemaakt, naar Nepal en Indonesië.''