Malse vooruitbetaalde rente

Leuker kunnen we het niet maken, lekkerder wel. Onder dat motto is gisteren in Leiden Grand Café de Belastingdienst geopend. De echte Belastingdienst kan er niet om lachen en waakt over de blauwe huiskleur.

In Leiden is een nieuw restaurant geopend. Op de plaats waar ooit het bekende café Pardoeza gevestigd was zit sinds gisteren Grand Café de Belastingdienst. Het café-restaurant wordt gerund door Jan Lange, een Leidenaar met een uitgebreid horecaverleden. Het idee om een restaurant te openen onder de naam `de Belastingdienst' is volgens Lange tien jaar geleden ontstaan, toen de FIOD bij een van zijn restaurants binnenviel. ,,Ik dacht toen: als ik ooit nog eens echt onderuit ga dan begin ik een restaurant met de naam de Belastingdienst. Onderuitgegaan is Lange nooit, maar het plan is blijven hangen. Niet alleen omdat de Belastingdienst een zeer onderscheidende naam is voor een restaurant, maar ook omdat het een onuitputtelijke bron vormt voor inspiratie en meligheid.

Wie het restaurant aan de Doezastraat in Leiden binnenkomt wordt bij de deur verwelkomd door `de deurwaarder'. Aan tafel gezeten ontvangt de gast een menukaart die sterk doet denken aan een aangifteformulier. Op de kaart zijn koude en warme `voor- en naheffingen' (voor- en nagerechten) te vinden met namen als Vooruitbetaalde Rente (lamsham), Winst uit Onderneming (wilde spinazie met asperges) en Toeslag Zwartwerken (Dame Blanche). Na afloop van het diner brengt de ober de rekening in de vorm van een belastingaanslag. Betaling dient vervolgens te geschieden bij `De Ontvanger'.

Kortom, er wordt heel wat afgelachen bij De Belastingdienst. Maar zou de echte Belastingdienst er nu ook zo hard om moeten lachen? Lange vertelt dat hem in december, tijdens een bezoek aan het ministerie van Financiën, te kennen is gegeven dat men bezwaar zou maken. Echter, daarna heeft hij niets meer vernomen.

Toch is het niet uitgesloten dat het Leidse restaurant nog aangesproken wordt. Roel van Koperen, persvoorlichter van de Belastingdienst, vertelt dat iemand van de Belastingdienst er al eens is langsgereden. ,,Er staat natuurlijk heel duidelijk de Belastingdienst op de gevel. De naam Belastingdienst is echter niet door ons beschermd. Er zijn verschillende belastingdiensten, dus daar zullen wij ons niet tegen verzetten.'' Van Koperen is nog niet binnen geweest bij het restaurant, maar hij heeft wel wat verhalen gehoord. ,,We hebben op dit moment nog geen concrete plannen om ze aan te pakken, maar we houden het wel goed in de gaten. We willen niet vervelend zijn, maar als ze te ver gaan dan komen we in actie.''

De enigszins terughoudende reactie van de Belastingdienst heeft zonder twijfel te maken met de nederlaag die de Dienst een aantal jaar geleden leed. Toen de brillenwinkel Pearl in 1998 in een nieuwe reclamecampagne de Belastingdienst begon te parodiëren, compleet met belastingblauwe enveloppen en de slogan `Leuker kunnen we het niet maken, wel goedkoper', spande de Belastingdienst een kort geding aan. De rechter vond de reactie van de Belastingdienst echter overtrokken, oordeelde dat brillen en belastingen toch verschillende dingen zijn en dat de parodie geoorloofd was.

Natuurlijk is de Belastingdienst beducht om nog een keer in het stof te bijten. Maar toch zijn er grenzen. Volgens Van Koperen is het gebruik van de typische blauwe kleur van de Belastingdienst een belangrijk punt. ,,Wij bezitten een merkregistratie van deze kleur blauw en het gebruik hiervan is exclusief voorbehouden aan de Belastingdienst. Kort geleden is onze claim ook bevestigd in een uitspraak van het College van Beroep van de Reclame Code Commissie.'' Het College verbood in december vorig jaar de Gelink Adviesgroep gebruik te maken van belastingblauwe enveloppen voor haar financiële producten. ,,Als het restaurant iets met belastingblauwe enveloppen gaat doen dan zullen we zeker ingrijpen'', aldus Van Koperen. De uitnodigingen voor de opening van het restaurant doen het ergste vrezen: deze werden verzonden in iets dat lijkt op de blauwe belastingenvelop.

Van Koperen zegt dat hij in ieder geval van plan is binnenkort zelf eens een hapje te gaan eten bij de Belastingdienst. Zo kan hij onder het genot van een kopje Rentevrijstelling (runderbouillon) en een Tante Agaathregeling (tournedos) eens rustig kijken of zijn eigen Belastingdienst het er weer op gaat wagen.