Koeman ergert zich aan publiek in Arena

Dat Ajax twee wedstrijden voor het einde onverwachts nog mag hopen op het landskampioenschap was voor Ronald Koeman geen reden om met een tevreden gevoel op de 32ste speeldag in de eredivisie terug te kijken. De coach van Ajax had liever gehad dat Feyenoord door PSV op achterstand was gezet in de strijd om de tweede plaats, die recht geeft op het spelen van kwalificatiewedstrijden voor de Champions League. In het binnenhalen van de titel gelooft Koeman al maanden niet meer. Daar is gisteren geen verandering in gekomen. Koeman: ,,Ik geloof niet dat PSV de komende wedstrijden nog fouten maakt. Voor ons wordt het moeilijk genoeg om de tweede plaats vast te houden.''

Ajax heeft met een reeks van zeven overwinningen op rij gek genoeg concurrent Feyenoord niet van zich af weten te schudden, maar zag wel de achterstand met koploper PSV snel teruglopen tot drie punten. De eclatante 7-1 zege gisteren op De Graafschap zorgde er bovendien voor dat Ajax het verschil in doelsaldo aanzienlijk wist te verminderen met de Eindhovenaren. De Amsterdammers, die nog wedstrijden tegen FC Twente (uit) en Heerenveen (thuis) voor de boeg hebben, staan op plus zestig, terwijl PSV, dat nog tegen FC Utrecht (thuis) en FC Groningen (uit) moet aantreden, een positief saldo van 65 heeft.

Koeman kijkt dus liever naar nummer drie Feyenoord, dat met een doelsaldo van plus 48 nog aantreedt tegen Willem II (uit) en Roda JC (thuis). Het vermoeide en door schorsingen van Cristian Chivu en Zlatan Ibrahimovic gehavende Ajax snakt zichtbaar naar het einde van het seizoen. Maar de spelers en de trainers zullen nauwelijks met een voldaan gevoel op het Champions League-avontuur terugkijken als ze straks veroordeeld zijn tot een optreden in het UEFA-Cuptoernooi. Zeker is nu al dat het gevecht om de topposities tot aan de laatste speelronde op Hemelvaartsdag spannend blijft.

Ajax trof in het zwalkende De Graafschap van trainer Peter Bosz een ideale tegenstander om het zelfvertrouwen na de benauwde zege op NEC weer op te krikken. De kampioen van Nederland kon het zich tegen de Doetinchemmers zelfs veroorloven om ruim een uur lang slap en lusteloos te voetballen. Het kwaliteitsverschil tussen Ajax en De Graafschap is zo groot dat een niet meer dan matig optreden van Koemans elftal uiteindelijk resulteerde in de grootste overwinning voor de Amsterdammers dit seizoen. Voor De Graafschap ziet het er naar uit dat de aangekondigde juridische stappen tegen de voetbalbond wegens oneerlijke concurrentie nog de enige hoop zijn om volgend seizoen in de eredivisie actief te mogen zijn.

In de eerste helft zag het er niet naar uit dat Ajax een zorgeloos middagje tegemoet ging in de goed gevulde Arena. Na nog geen vier minuten zette De Graafschap-spits Hans van de Haar zijn ploeg met een schitterende halve omhaal verrassend op voorsprong. Het verdedigingsduo Abubakari Yakubu en Nigel de Jong ging nog geen paar minuten na de openingstreffer andermaal opzichtig in de fout, maar dit keer verzuimde De Graafschap om te scoren. Door twee doelpunten van gelegenheidsspits Rafael van der Vaart was de hoop op een stunt van de `Superboeren' voor het rustsignaal weer verdwenen.

De tweede helft van het weinig enerverende duel was niet meer dan een kat- en muisspelletje dat resulteerde in nog eens vijf doelpunten voor Ajax tegen het stuntelig verdedigende De Graafschap. De mooiste treffer van de middag werd gemaakt door de Braziliaan Maxwell die in de 76ste minuut de bal in de rebound vol in de kruising achter doelman Jurgen Wevers kogelde.

Door de vijf doelpunten in het laatste half uur slaagde Ajax erin om het morrende en fluitende publiek uiteindelijk toch nog met een tevreden gevoel naar huis te laten gaan. Koeman kon het niet laten om na de wedstrijd nog even een sneer uit te delen aan de duizenden supporters die na amper een paar minuten al luidkeels hadden geroepen om Richard Witschge. ,,Dat irriteerde me'', zei Koeman na afloop. ,,We spelen nog wel voor een plaats in de Champions League. Dan kunnen de mensen beter de spelers steunen die in het veld staan.''

Aan het einde van de wedstrijd hoorde het Ajax-publiek met genoegen aan dat Feyenoord met 3-1 van PSV had gewonnen. De fanatiekste aanhangers van Ajax zongen hun helden toe met de woorden `kampioenen, kampioenen, kampioenen olé, olé'.

Koeman liet kort daarop met een zuur gezicht weten dat hij helemaal niet zo blij was met de theoretische mogelijkheid om nog de titel te kunnen veroveren. Hij had liever nu al de zekerheid gehad dat Ajax als vice-kampioen het seizoen afsluit.

Ajax

7

De Graafschap

1

Ruststand 2-1. 3. Van der Haar 0-1, 16. Van der Vaart 1-1, 45. Van der Vaart 2-1, 63. Sneijder 3-1, 67. Galasek 4-1 (strafschop), 72. Pienaar 5-1, 76. Maxwell 6-1, 89. Boukhari 7-1. Schds: Wegereef. Tsch: 42.000. Gele kaart: Culina, Leonardo (De Graafschap).