Jeruzalem Post

[...]Jarenlang hebben Saoedi-Arabië en andere `gematigde' Arabische regimes het vuur van het radicalisme aangewakkerd omdat ze daarmee dachten zich er niet aan te zullen branden. Maar zelfs nu de terreur in eigen kring is doorgedrongen, blijft de wens bestaan om onderscheid te maken tussen `goede' en `slechte' terreur.

Een columnist van de Saoedische krant Okaz schreef: [...],,Als ik zelfmoordacties onderneem tegen een vijand die mijn land bezet [...] is dat een rechtmatige jihad. Maar als ik dergelijke acties onderneem tegen onschuldige burgers die naar Saoedi-Arabië zijn gekomen [...] dan is dat een misdadige terreurdaad.'' [...]

Binnen een week zijn nu verwoestende zelfmoordaanslagen uitgevoerd in Riad, Casablanca, Hebron en Jeruzalem. Duidelijker kan het niet zijn, en zelfs in Saoedi-Arabië gaan stemmen op in deze zin, dat de radicale islam zich als een fundamentalistische Frankenstein tegen zijn scheppers heeft gekeerd.

De Marokkanen zeggen nu dat dit de prijs is die ze betalen omdat ze behoren tot de meer verdraagzame en pro-Amerikaanse Arabische landen. Maar geen enkel Arabisch land, ook Marokko niet, heeft resoluut afstand genomen (behalve tot op zekere hoogte Jordanië) van de zelfmoordaanslagen tegen Israël.