Japanse staat redt bank met 14,8 miljard

De Japanse regering heeft dit weekeinde de vijfde bank van het land, de Resona Bank, moeten redden met een injectie van 14,8 miljard euro. Het is de eerste `nationalisatie' van een bank in Japan in vier jaar.

De steun van de Japanse regering moet voorkomen dat het vertrouwen in de Japanse financiële sector verder wordt aangetast. Niettemin heeft de Japanse centrale bank vanmorgen zo'n 8 miljard euro in het financiële systeem gepompt om de rust te bewaren – dat gebeurde door van de banken obligaties te kopen.

Het is voor het eerst sinds vier jaar geleden, toen vijftien Japanse banken in moeilijkheden waren geraakt, dat de Japanse regering weer een bank te hulp schiet. ,,De situatie bij Resona is vergelijkbaar met het gieten van water in een emmer waarin een gat zit'', zei vandaag Masaaki Kanno, hoofd Japanse economie van J.P. Morgan in Tokio tegen het Britse persbureau Reuters. ,,Het is slechts een kwestie van tijd voordat de andere vier grote banken in het land met dezelfde problemen worden geconfronteerd.''

Resona komt onder staatscontrole. De bank, die voornamelijk op de binnenlandse markt van Japan actief is, wankelde doordat de aandelenportefeuille de laatste maanden fors in waarde is gedaald. Ook de kredietportefeuille van de bank is er slecht aan toe: een omvangrijke hoeveelheid leningen die oninbaar zijn.

De bank had in maart nog maar half zoveel kapitaal in huis als minimaal nodig is voor een veilig voortbestaan. De directie van de bank is opgestapt. Ook de andere grote Japanse banken kampen met bergen aan oninbare leningen, vooral doordat wegen de hardnekkige deflatie Japanse bedrijven hun leningen niet meer kunnen terugbetalen.

Dit weekeinde bracht Resona (een fusie van de Asahi Bank en de Daiwa Bank in maart van dit jaar) haar herziene resultaten naar buiten. Het verlies over 2002 bedraagt (omgerekend) 6,15 miljard euro, bijna drie keer zo veel als eerdere prognoses. In februari werd het verlies door de bank nog geschat op 21,9 miljoen euro. Eind maart bleek het explosief opgelopen te zijn naar 1,4 miljard euro. In april moest ook dat bedrag weer gecorrigeerd worden. Toen bedroeg het verlies 2,1 miljard euro.

De Japanse minister van Financiën, M. Shiokawa, sprak gisteren de verwachting uit dat de bankcrisis bij Resona niet zal overspringen naar andere Japanse banken. Shiokawa zei bovendien dat de affaire geen gevolgen voor de Japanse economie zal hebben. ,,Het raakt de koers van de yen niet en ook de handel niet'', aldus de minister gisteren tijdens de bijeenkomst van de zeven rijkste industrielanden plus Rusland, de zogeheten G8, in het Franse Deauville.

Op de effectenbeurs van Tokio waren beleggers er vandaag niet van overtuigd dat de crisis bij Resona geen gevolgen zal krijgen. De toonaangevende Nikkei-index ging met 78,16 punten naar beneden tot 8039,13, een daling van bijna 1 procent.