`Irak moet zich niets aantrekken van OPEC'

Irak moet zich voorlopig niets aantrekken van de richtlijnen van de OPEC en zoveel olie verkopen als het kan. Dit heeft de Amerikaanse leider van de adviescommissie van het Iraakse ministerie voor olie, Philip Carroll, afgelopen weekend gezegd in een interview met de Washington Post.

,,Irak heeft altijd al een eigen weg bewandeld binnen de OPEC en heeft er in het verleden al eerder voor gekozen zich niet aan het quotasysteem te houden'', zegt Carroll verder in de Amerikaanse krant. ,,Het zou dit opnieuw kunnen doen'', aldus de oud-directeur van Shell-Noord-Amerika.

Irak is een van de oprichters van de OPEC, de organisatie van olie-exporterende landen. Irak produceert momenteel vrijwel geen olie, en de komende maanden zal de olie die het produceert opgaan aan binnenlands gebruik. De Amerikanen streven er echter naar dat de door de oorlog zwaar beschadigde olie-installaties snel worden gerepareerd, waarna de productie kan worden opgevoerd tot het niveau van voor de oorlog.

Een te grote productie is echter in strijd met de regels van de OPEC, want wanneer Irak voluit gaat produceren komt de olieprijs door de overproductie onder druk te staan. Een hogere olieprijs is schadelijk voor de wereldeconomie.

Irak heeft de olieverkopen nodig voor harde valuta voor de wederopbouw van het land.

De ministers van Financiën van de G8, de groep van de zeven rijkste industrielanden plus Rusland, besloten zaterdag dat Irak zijn schulden niet voor 2005 hoeft terug te betalen. Van kwijtschelding van de schulden, geschat op 60 tot 100 miljard dollar, is geen sprake. De grootste schuldeiser is buurland Saoedi-Arabië met 25 miljard dollar.