Houd de dief

Twee stevige medewerkers van een particulier beveiligingsbedrijf hebben een maand lang bij wijze van proef het noordelijk deel van het winkelhart in Emmen bewaakt. Dat is hun goed af gegaan, vertellen ze op de stoep in de lentezon, een praatje makend met winkeliers, groetend naar surveillerende politiemensen. Ze hebben weinig hoeven doen. Eén keer hebben ze een paar basketballende jongens van een plein weggestuurd, omdat oudere mensen tijdens het winkelen dreigden te worden geraakt.

Niet dat het Emmer winkelhart zo veilig is. De proef met particuliere bewaking was ingesteld omdat de winkeliers rondom de Noorderstraat in toenemende mate lijden onder diefstal en zakkenrollerij. En de proef was nog maar nauwelijks voorbij of vorige week hebben onverlaten alweer een bezoek gebracht aan drogist Joop Maat en hem een fles parfum van 83 euro afhandig gemaakt. Kun je nagaan wat voor afschrikwekkende werking uitgaat van alleen al de aanwezigheid van de bewakers, zeggen de initiatiefnemers.

Wie de winkeldieven precies zijn, weten de middenstanders niet. Wel dat ze opereren in groepen en dat ze toeslaan op plaatsen waar de beveiliging het zwakst is. Het zijn Oost-Europeanen, zeggen de winkeliers, die zich daarbij onder meer baseren op opnames van beveiligingscamera's bij de drogist. Het portret van de vaakst gesignaleerde dief hangt bij sommige winkeliers aan de muur.

Het idee voor de proef komt van de beveiligingsfirma en van Willem Everts, eigenaar van enkele sportzaken. Bewaking geeft rust in de winkel, verklaart hij, personeel kan weer met een gerust hart klanten van dienst zijn. Ook het publiek voelt zich veiliger. En de pakkans is vergroot. Het komt regelmatig voor dat de winkeliers een dief weten te grijpen, maar soms moeten ze aan het einde van de dag vaststellen dat ze iets hebben gemist. Dan blijkt een artikel te zijn geruild dat de dag tevoren op straat uit de fietstas van een klant was weggegrist, of is iemand met een geprepareerde tas ongemerkt door een detectiepoortje naar buiten gelopen.

Er zijn winkeliers die vinden dat de bewakers hun gezellige straat ontsieren en vooral klanten die zich vroeger niet bewust waren van enig gevaar ongerust maken. Dat is de stellige opinie van Tom Mentink, die een boetiek vol zwierige kleding drijft. De criminaliteit wordt overdreven, vertelt hij, en als het er eens van komt, zoals laatst met een Vietnamees vrouwtje, dan heeft hij altijd nog zijn eigen handen om zulke mensen te winkel uit te duwen.

Veel winkeliers zien op tegen de kosten, zo blijkt uit een enquête. Dat is begrijpelijk, maar daarom moet iedereen meedoen, zodat de kosten verdeeld kunnen worden, zeggen de voorstanders. Desnoods zal de gemeente om financiële steun worden gevraagd. Burgemeester Cees Bijl laat weten dat het iedereen vrij staat zijn particuliere pand te bewaken. Een eventueel verzoek om subsidie zal, zoals altijd, serieus worden bekeken.