Golf van Palestijnse terreuracties

Bij een reeks zelfmoordaanslagen door de moslim-extremistische Palestijnse organisatie Hamas zijn afgelopen weekeinde negen Israëliërs om het leven gekomen.

De aanslagen vormen een zware domper op internationale hoop dat een vredesinitatief, in het kader van de zogeheten Routekaart, van de grond kan komen. Israël heeft in een eerste reactie op de golf van aanslagen de Westelijke Jordaanoever weer geheel afgegrendeld. De Gazastrook was al enkele dagen eerder opnieuw afgesloten, nadat Jeruzalem een week geleden als humanitair gebaar de afsluitingen had opgeheven om Palestijnse arbeiders in staat te stellen naar werk in Israël te gaan.

Tevens onderstreepte Israël dat het zijn camapagne tegen de verantwoordelijken voor het geweld onverminderd hard zal voortzetten. De autoriteiten zullen ,,terreur overal, op elk moment en op elke mogelijke wijze blijven bestrijden'', aldus een kabinetscommuniqué.

Hoewel de gewapende arm van Hamas de verantwoordelijkheid voor de aanslag opeiste, gaf de Israëlische regering de Palestijnse leider Yasser Arafat de schuld. Zij liet weten geen enkele buitenlandse leider meer te zullen ontvangen die bij Arafat op bezoek gaat. Overwogen wordt Arafat naar de Gazastrook te verbannen. Maar de regering onderstreepte de contacten met de nieuwe Palestijnse premier Abu Mazen te zullen voortzetten.

De terreurgolf begon zaterdagavond toen een joodse kolonist en zijn zwangere vrouw werden gedood bij een zelfmoordaanslag in de Palestijnse stad Hebron op de Westelijke Jordaanoever. Gisteren werden zeven Israëliërs gedood toen een Palestijn met een keppeltje op en een gebedskleed om zich tijdens de ochtendspits in Jeruzalem in een bus opblies. Bij een andere zelfmoordaanslag in de buurt werd korte tijd later alleen de dader gedood. Vanochtend volgde een zelfmoordaanslag in de Gazastrook door een Palestijn op een fiets, waarbij de dader om het leven kwam en drie Israëlische militairen werden gewond.

De Israëlische premier, Ariel Sharon, stelde een bezoek aan Washington uit, waar hij morgen president George Bush zijn bezwaren zou uiteenzetten tegen de Routekaart, het door de VS gesteunde internationale stappenplan naar een vredesregeling tussen Israël en de Palestijnen. De Palestijnen hebben de Routekaart aanvaard, maar Israël heeft 14 bezwaren ertegen aangetekend. Israëlische woordvoerders herhaalden gisteren dat er geen sprake van concessies zolang er geen einde is gekomen aan het Palestijnse geweld. De Routekaart plaatst zichtbare Palestijnse inspanningen om een einde te maken aan terrorisme echter tegenover Israëlische maatregelen, met name de bevriezing van de bouw in joodse nederzettingen in bezet gebied. De Palestijnse autoriteiten op hun beurt zeggen geen einde aan Palestijns terrorisme te kunnen maken als Israël daar geen gebaren tegenover stelt.

De eerste ontmoeting tussen Sharon en Abu Mazen, die zaterdag plaatshad, kort na de aanslag in Hebron, leverde in deze context niets op. Beide zijden herhaalden hun standpunten.