Feyenoord blijft in race voor Champions League

Feyenoord behaalde gisteren slechts een morele overwinning op PSV. De dertiende opeenvolgende competitiezege bood de nummer drie van de ranglijst nog geen uitzicht op een plaats in de voorronde van de Champions League. Het punt achterstand op Ajax, de nummer twee van de eredivisie, bleef gehandhaafd. Trainer Van Marwijk sprak na afloop over `een wrang gevoel' en `een frustrerende ervaring'. De beker – Feyenoord speelt over twee weken in de eigen Kuip in de finale tegen FC Utrecht – dient dit seizoen slechts als troostprijs voor de club die vorig seizoen nog met de UEFA Cup kon pronken.

Feyenoord betaalt in deze competitie de tol voor een mindere periode vóór de winterstop. Zonder de geblesseerde Van Hooijdonk leed de ploeg onnodig puntenverlies tegen zwakkere tegenstanders. Wie mocht twijfelen aan de werkelijke waarde van Pi Air, werd in de tweede competitiehelft wakker geschud. Hij scoort weer aan de lopende band en neemt zijn ploeg elke week op sleeptouw. Zijn mindere veldspel nemen ze voor lief in Rotterdam. Van Hooijdonk is geen begenadigde technicus, maar voor het vijandelijk doel nog altijd gevaarlijk. Bij dode spelmomenten kent hij zijn gelijke niet.

Bijna in zijn eentje hield de midvoor van Feyenoord zijn elftal in de titelrace met PSV en Ajax. Zijn vrije trappen zijn even doeltreffend als vorig jaar (gisteren schoot hij er een op de kruising van paal en lat), zijn strafschoppen benut hij nog altijd onberispelijk. Tegen PSV mocht Van Hooijdonk twee keer aanleggen vanaf de penaltystip. Hij bracht zijn totaal op 28 goals, inclusief het velddoelpunt dat hij vlak voor rust maakte. Weer stond Kalou aan de basis van de aanval. De rechtsbuiten liet de Zuid-Koraan Lee alle hoeken van het veld zien. De linksback van PSV, geroemd om zijn snelle dribbels langs de zijlijn, kwam handen en voeten tekort tegen de slaloms van Kalou.

Feyenoord gaf PSV een lesje in energiek aanvalsspel. Tegenover het plichtmatige positievoetbal speelde de thuisploeg fris van de lever. Feyenoord kwam de overwinning toe, daarbij geholpen door scheidsrechter Jol die na ruim een half uur spelen een `fopduik' van Kalou beloonde met een strafschop. De televisiebeelden maakten duidelijk dat Ooijer geen overtreding beging. De dubieuze beslissing van Jol was ingegeven door drie eerdere twijfelgevallen in het strafschopgebied van PSV. Iedere Feyenoorder die al dan niet vrijwillig ter aarde stortte, claimde een penalty. Bij de vierde duikeling ging de bal op de stip.

De openingstreffer van topscorer Van Hooijdonk volgde na een saaie beginfase, die werd opgefleurd door een opstootje ter hoogte van de middenlijn. Aanvoerder Van Bommel van PSV maakte een smerige overtreding op de Japanner Ono. Hij moest met een kuitblessure het veld verlaten en strompelde na afloop op krukken door de catacomben. Van Bommel kreeg geen officiële waarschuwing en hij werd in de resterende zeventig minuten bij elk balcontact op een striemend fluitconcert getrakteerd. Al na een paar minuten nam Lurling revanche namens Feyenoord. Dit keer ging Van Bommel gestrekt en opnieuw hield arbiter Jol de kaarten op zak.

Het uitvallen van Ono had geen invloed op het wedstrijdverloop, met dank aan zijn Chileense vervanger Acuna, die onbevangen ten strijde trok. Feyenoord bleef de bovenliggende partij en toonde eens temeer dat PSV in topwedstrijden vaak niet het gewenste niveau bereikt. De doelkansen voor Bruggink en Van Bommel ontstonden pas in een fase dat Feyenoord al afstand had genomen. Verdediger De Nooijer van de thuisploeg had nog voor rust geluk dat twee zware overtredingen slechts één boeking opleverden. En zo stond weer een scheidsrechter in het middelpunt van de belangstelling.

In de tweede helft bood PSV meer tegenstand, met een snelle tegentreffer van Kezman als het logische gevolg. De Joegoslaaf bracht zijn totaal op 34 competitietreffers en gaat het onderlinge duel op de topscorerslijst met Van Hooijdonk in zijn voordeel beslissen. Kezman speelde wel meer wedstrijden dan zijn tegenstander, die hij gisteren na afloop als blijk van respect omhelsde.

Van Hooijdonk kon tevreden zijn over zijn `valse' hattrick. Hij maakte na ruim een uur spelen zijn derde doelpunt, nadat Lurling door Van der Schaaf aan zijn shirt was getrokken. Dit keer viel weinig af te dingen op de beslissing van Jol, die vervolgens nog een gele kaart gaf aan de boze Van der Schaaf. De middenvelder van PSV bestookte Van Hooijdonk met een kluit modder, toen die zijn aanloop voor de penalty wilde nemen. Deze actie werd niet gewaardeerd door trainer Hiddink. Hij haalde zijn speler van het veld, zonder dat hij de tweede competitienederlaag van PSV dit seizoen (beide tegen Feyenoord) nog kon voorkomen.

Feyenoord

3

PSV

1

Ruststand 2-0. 33. Van Hooijdonk 1-0 (strafschop), 45. Van Hooijdonk 2-0, 53. Kezman 2-1, 66. Van Hooijdonk 3-1 (strafschop). Schds: Jol. Tsch: 43.000. Gele kaart: De Nooijer, Lurling, Paauwe (Feyenoord), Ooijer, Bruggink, Lee, Van der Schaaf (PSV).

    • Jaap Bloembergen