El País

[...]De `oorlog tegen het terrorisme' [...] heeft slechts halve resultaten opgeleverd. Alles wijst erop dat de basis zich heeft gereorganiseerd. In de laatste dagen heeft Washington, nadat een groeiende stroom verdachte boodschappen was geregistreerd, gewaarschuwd voor mogelijke aanslagen, van het Verre Oosten tot Afrika. Verscheidene luchtvaartmaatschappijen hebben vluchten naar Kenia en andere landen in het gebied geannuleerd. Maar opnieuw heeft de onzichtbare vijand verrast door toe te slaan waar niemand verwachtte: Marokko.

Dat lijkt geen toeval. Want dit wereldwijde terrorisme probeert niet alleen de westerse belangen te benadelen, maar ook de Arabische regeringen te delegitimeren die de VS voor en tijdens de oorlog in Irak hebben gesteund.[...]

Het valt te vrezen dat we aan het begin staan van een nieuwe terroristische escalatie op wereldschaal van opnieuw gevormde groepen, misschien minder gecentraliseerd en nog fanatieker.[...](Deze aanslagen) maken duidelijk dat de oorlog in Irak een monstrueus regime heeft doen vallen, maar nergens toe heeft gediend in de strijd tegen het wereldwijde terrorisme. [...]