Een gsm in de notebook

Draadloos internet is ernstig in de mode en kent alweer vele varianten. Een zakcomputer of notebook met een Wifi-verbinding kan internetten op plaatsen waar een lokaal draadloos computernetwerk `in de lucht' is. Dat is op steeds meer openbare plaatsen als vliegvelden en hotels het geval, maar het blijft een plaatselijke aangelegenheid. Verder kun je draadloos internetten met mobiele telefoons die met gprs zijn uitgerust en met zakcomputers met een ingebouwde telefoon. Dat is weliswaar aanzienlijk langzamer dan Wifi, maar je kunt internetten op iedere plaats waar je ook mobiel kunt bellen, dus vrijwel overal.

Notebooks met ingebouwde gprs-voorziening bestaan niet. Wie met een notebook op een willekeurige plaats wil internetten, moest een externe mobiele telefoon als modem zien te gebruiken, bijvoorbeeld via de infraroodpoort. Hierbij zijn talloze complicaties mogelijk – kort samengevat, het is niet handig.

Sinds kort zijn er insteekkaartjes voor laptops waarin in feite een mobiele telefoon zit ingebouwd. Daarmee heeft de notebookbezitter een permanent openstaande internetverbinding zonder kosten per minuut, een langzaam soort adsl of kabel. Er was bijvoorbeeld al de Option Globetrotter die in combinatie met een KPN-abonnement wordt aangeboden. Deze is zonder veel ophef op de markt gebracht. Vodafone heeft onlangs de Mobile Connect Card geïntroduceerd en zorgt er met reclamespots op de televisie voor dat dit niemand ontgaat. Dit laatste product is voor dit artikel aan een onderzoek onderworpen.

Installatie van de kaart, van het pcmcia-type, is eenvoudig. Hij past in elke notebook. Er moet ook software worden geïnstalleerd; ook dit verloopt gesmeerd. Daarna is het een kwestie van klikken op `Verbinden' en de internetverbinding is een feit. Wel blijkt de externe antenne, die facultatief leek te zijn en in de tv-spots geen rol speelt, bijna altijd nodig. Dit is verder geen bezwaar: hij kan met klitband aan de computer worden bevestigd en je hebt er geen last van.

Hoewel de meldingen op het pc-scherm een snelheid suggereren als van een snelle modem (57,6 kbps), is de werkelijke snelheid een stuk lager. Bij mailen en chatten is dit geen probleem, omdat er weinig data worden uitgewisseld. Bij grote downloads ook niet; je gaat dan gewoon iets anders doen. Bij het bekijken van webpagina's is het wel vervelend, want het duurt lang voor deze verschijnen. Maar omdat het gprs-netwerk beperkingen heeft, is dit de prijs die je betaalt voor de vrijheid.

Een leuk extraatje is de mogelijkheid te sms-en. Je hebt immers een mobiele telefoon in de pc zitten. Berichten kunnen in de geïnstalleerde software worden ingetoetst. Het is zelfs mogelijk een telefoonboekje te kopiëren van een sim-kaart uit een andere telefoon, als die tijdelijk in de Mobile Connect Card wordt gestoken. Je hebt dan je eigen veelgebruikte nummers bij de hand. Eigenlijk is het vreemd dat je niet ook gesprekken kunt voeren via een op de pc aangesloten headset. De Option Globetrotter biedt die functie wel, maar dan moet er ook een abonnement voor gesprekken worden betaald. Vodafone brengt alleen een data-abonnement in rekening.

Bij Vodafone betaal je voor de kaart 275 euro en daarbij een gprs-abonnement van 7,50 of 20 euro. Vervolgens kost elke MB dataverkeer minimaal 1,50 euro. (De prijzen van de Globetrotter en het bijbehorende `Binnenvaart Plus abonnement' zijn over de hele linie wat hoger.) Dit is vergelijkbaar met de kosten per MB die worden berekend bij het internetten via het scherm van een mobiele telefoon. Maar in dat geval is meestal sprake van aangepaste, kleinere pagina's. Een notebook is een volwaardige pc en zal volwaardige webpagina's consumeren, die niet zelden enkele honderden kB per stuk zijn. De teller in de Vodafone-software stond bij schrijver dezes na een week op 30 MB. Geen excessief gebruik; het komt neer op twintig pagina's van 200 kB per dag. Dat zou leiden tot maandelijkse kosten van circa 200 euro en dat is zelfs voor de zakenwereld aan de hoge kant.