Column

De ballen

In De Arena wordt het publiek goed in de gaten gehouden. Hoe? Onder andere met camera’s. Er zitten een paar veiligheidsuniformen via honderden monitoren twee keer drie kwartier naar ons te loeren. Zo ook gisteren bij Ajax-De Graafschap. 7-1. Een duizelige keeper, een draaierige superboerenachterhoede en een lamlendig, ginnegappend publiek. Op een gegeven moment dwarrelde er een bal ons vak in. Een van de vele paniekerige Graafschapafzwaaiers. Hij werd gevangen door een klein meisje. Jaar of negen. Geel jasje. Ze hield hem triomfantelijk boven haar hoofd en legde hem onder haar stoel. Mooi souvenir. Van harte gegund.

Na tien minuten verscheen er een geüniformeerde veiligheidsneger. Hij kwam de bal halen. Welke bal? Wij wisten van niks en stuurden hem een beetje balorig naar het vak van de buren. Hij verdween.

Al snel kwam hij terug. Met zijn baas. Deze man stond via zo’n oortje rechtstreeks in verbinding met het crisiscentrum. Hoon was zijn deel. Je zag hem overleggen met de monitorloerder. Hij werd gedirigeerd naar rij zeven, stoel zestien. En ja hoor, onder die stoel lag het monster. De man gooide hem triomfantelijk naar de ballenjongen.

Zelden gezien dat twee volwassen mannen zo Amsterdams werden uitgelachen door een vak supporters. Vijftigduizend bezoekers, meer dan een miljoen euro omzet en dan zeuren over een bal! Wat doe je voor werk? Ik red ballen in de Arena. Het meisje keek beteuterd en de mannen verlieten als geslaagde Bromsnorren ons vak. Die hadden niet met zich laten sollen. Normen stampten door mijn hoofd. Waarden marcheerden strak voor mijn ogen.

Een minuut voor tijd loeide een dolle Doetinchemmer gelukkig weer een bal ons vak in. Een meneer ving hem, stak hem in de lucht en onder luid applaus overhandigde hij hem aan het meisje. Het is gezien op de monitoren, maar er was geen tijd meer om een paar security-gorilla’s onze kant uit te sturen. Maar de man is gezien. Ik vrees voor hem een stadionverbod van vier jaar. Of misschien moet ons hele vak de volgende wedstrijd thuisblijven. Lang leve de Ajaxpolizei.