D66 stemt in met deelname kabinet

Het congres van D66 heeft gisteren met overgrote meerderheid ingestemd met deelname aan een regering met CDA en VVD. In de Rotterdamse Doelen maakten 1.690 stemgerechtigde leden van D66 geen gebruik van de mogelijkheid die coalitie te blokkeren.

Veel sprekers zeiden wel grote twijfels te hebben over de harde ingrepen die zijn afgesproken tussen D66-leider Dittrich en zijn collega's Balkenende (CDA) en Zalm (VVD) op het terrein van de sociale zekerheid.

Het algemene gevoelen onder de leden was dat van twee kwaden de minst slechte werd gekozen. ,,Langzaam wegkwijnen met een redelijk geluid in de oppositie'', zoals Dittrich het noemde, was voor de leden geen prettig idee.

D66 moet als kleinste partij in de coalitie de kans krijgen om het eigen gezicht te laten zien. Dualisme, ofwel een onafhankelijke opstelling van de fractie ten opzichte van onderwerpen waarover niets is afgesproken in het regeerakkoord, was dan ook een van de kernpunten bij het congres.

Dittrich beloofde dat hij het niet zou pikken als de ,,kroonjuwelen van de partij opnieuw ,,gestolen'' zouden worden. ,,Als wij bedonderd worden, komt het tot een breuk en die zal niet opnieuw gelijmd worden.''

De vakcentrales FNV en CNV reageren scherp op de maatregel om arbeidsongeschikten jonger dan 45 jaar te herkeuren aan de hand van nieuwe criteria. Dat zal gebeuren als naar verwachting in 2006 een nieuw WAO-stelsel wordt ingevoerd met strengere toetredingseisen. ,,Dit is het bewijs van een grote onbetrouwbaarheid van de overheid'', zegt FNV-voorzitter De Waal. De vakcentrale gaat deze maatregel juridisch aanvechten, zei hij, omdat aan bestaande rechten wordt getornd.

De Tweede Kamer debatteert morgen over het regeerakkoord. Daarna zal vanaf woensdag CDA-leider Balkenende als formateur bewindslieden voor zijn nieuwe kabinet aanzoeken. Naar verwachting volgende week zal het nieuwe kabinet worden beëdigd.

OVER DE RUBICON: pagina 3

WWW.NRC.NL: dossier formatie