Cipollini lijkt Tour weer mis te lopen

Waarschijnlijk zal Mario Cipollini voor het derde achtereenvolgende jaar niet deelnemen aan de Tour de France. Bij de verdeling vandaag van de laatste vier van in totaal 21 startbewijzen gaf de Tourdirectie de voorkeur aan drie Franse ploegen (La Boulangère, AG2R en Jean Delatour) en het Spaanse Euskaltel boven Domina Vacanze van de Italiaanse wereldkampioen.

Een vijfde ploeg is nog welkom ,,in het zeer waarschijnlijke geval dat de schorsing van Team Coast, de ploeg van Ullrich, niet wordt opgeheven'', aldus Daniel Baal, tweede man in de Tourdirectie achter Jean-Marie Leblanc. Dat startbewijs lijkt te gaan naar de nieuwe Bianchi-ploeg (met kopman Jan Ullrich) waarin een groot deel van het vrijwel failliete Team Coast, dat zeker was van deelname, wordt ondergebracht. In dat geval kunnen Cipollini en de nummer drie in de Tour van vorig jaar Raimondas Rumsas (Lampre) de Tour van 2003 vergeten.

Het slechte nieuws voor Cipollini kwam één dag nadat hij met zijn etappezege in Arezzo op gelijke hoogte was gekomen met zijn legendarische landgenoot Alfredo Binda. Net als de eerste grote Italiaanse campionissimo heeft de Italiaanse supersprinter 41 ritten in de Giro gewonnen.

Cipollini werd door zijn ploegmakkers van Domina Vacanze opnieuw perfect gelanceerd en versloeg de Australiër McEwen en de Italiaan Petacchi. Vooral die laatste was de afgelopen week de grote plaaggeest van `Cipo'. Petacchi won drie ritten en deed Cipollini openlijk zijn twijfels uitspreken over zijn toekomst: ,,Misschien ben ik wel te oud en is het tijd om te stoppen.'' In de Italiaanse pers werd Petacchi al `de nieuwe koning' genoemd, als de troonopvolger van `leeuwenkoning' Cipollini.

Na zijn ritzege was Cipollini zichtbaar opgelucht. ,,Ik denk dat ik heb laten zien dat het nog niet over is met mij. Ik ben 36 en niet in topvorm en toch win ik hier een rit. In de laatste 300 meter ging het schouder aan schouder met McEwen en Petacchi. We zijn drie van de beste sprinters van de wereld. Ik denk dat dit de beste Giro-sprint uit mijn loopbaan was.''

De Italiaan Stefano Garzelli sloeg zaterdag een dubbelslag: hij won de etappe en nam de roze leiderstrui over van Petacchi.