Bewakers kijken toe bij geweld

Vier particuliere beveiligingsmedewerkers, ingehuurd door het Haagse vervoersbedrijf HTM, hebben vorige week staan toekijken hoe twee trampassagiers werden mishandeld. Dat bevestigt een woordvoerster van de HTM.

Een zeventienjarig meisje kwam woensdag op voor een medeleerling die in een tram door scholieren van een andere school werd gepest. Hierop werd zij zelf het doelwit van pesterijen. Ze werd geslagen, geschopt en aan haar haren getrokken. Het meisje zei tegen de regionale omroep TV West dat ze een blauw oog had opgelopen en dat er plukken haar waren uitgetrokken.

Toen de scholier om de hulp van vier in de tram aanwezige toezichthouders vroeg, kwamen die niet in actie. Een medepassagier schoot wel te hulp, maar werd vervolgens zelf geslagen.

De HTM noemt het een kwalijke zaak. ,,We keuren dit ten sterkste af. De beveiligingsmensen zijn juist aangesteld om toe te zien dat men zich in de tram correct gedraagt.'' Het vervoersbedrijf werkt sinds enkele maanden samen met een particulier bedrijf om de veiligheid in de Haagse trams te vergroten. De toezichthouders zijn bevoegd mensen uit de tram te zetten als deze zich misdragen. ,,Ze hadden moeten ingrijpen'', aldus de woordvoerster. Met de vier mannen en het beveiligingsbedrijf is ,,een goed gesprek'' gevoerd.