Amerikaanse hulp bij vinden expert moslimextremisme

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft het Nederlandse openbaar ministerie geholpen bij het vinden van een getuige-deskundige in het proces tegen twaalf vermeende moslimterroristen in Eindhoven. Dat blijkt uit een e-mail die officier van justitie J. Valente op 22 november van vorig jaar stuurde aan de Amerikaanse islamoloog W. Phares.

In zijn briefje schrijft Valente dat ,,mevrouw Corken van het ministerie van Justitie enkele dagen geleden contact met u heeft opgenomen over mijn behoefte aan een getuige-deskundige voor een rechtszaak in Nederland''. Corken is plaatsvervangend hoofd van de afdeling terrorismebestrijding bij Justitie. Phares bevestigt door Corken gebeld te zijn.

Een woordvoerder van het Nederlandse OM zegt dat Valente hulp van ,,Amerikaanse collega's'' heeft gehad bij het zoeken naar een geschikte getuige-deskundige. De expert moest islamitische geschriften, cassettes en videobanden die bij de verdachten waren aangetroffen analyseren. Volgens het OM was het ,,heel moeilijk'' een geschikte expert te vinden.

De Groningse arabist prof. F. Leemhuis bestrijdt dit. Volgens hem is in Nederland en de omringende landen ,,een hele rij'' deskundigen te vinden op het gebied van extremistische islamitische bewegingen.

Wegens persoonlijke omstandigheden verscheen Phares uiteindelijk niet voor de Rotterdamse rechtbank, waar de zitting een week geleden begon. Op zijn advies trok het OM de Frans-Libanese islamoloog A. Basbous aan als deskundige. Hij legde vorige week voor de rechtbank een verklaring af.

bBasbous was tussen 1987 en 1991 lid van de Forces Libanaises, de gewapende arm van de extreem-rechtse christelijke Falange-partij die een belangrijke rol speelde in de Libanese burgeroorlog tussen 1975 en 1991. Ook Phares was betrokken bij het ,,Libanese christelijke verzet''.

ZOEKTOCHT: pagina 3