Yehudi Menuhin

Al op zijn zevende wilde Yehudi Menuhin het Vioolconcert van Beethoven spelen, technisch niet uitzonderlijk moeilijk, maar wat muzikale diepgang betreft de top van het vioolrepertoire. Maar Mozart was al te moeilijk voor het wonderkind, dus Menuhins leraar Persinger verbood Beethoven. Menuhin bleef gefascineerd door Beethoven en op 27 november 1927 maakte hij zijn debuut in de Carnegie Hall met hèt Vioolconcert. Hij was toen 11. Menuhin bleef Beethoven zijn levenlang spelen en maakte vanaf 1947 vijf officiële opnamen. De opname die Menuhin in 1971 maakte als solist en dirigent met het Menuhin Festival Orchestra keurde hij af. Maar na zijn dood in 1999 is voor EMI de weg vrij voor het uitbrengen van `The unpublished recordings' – naast het Vioolconcert ook Beethovens Romance nr 1 en de Sérénade melancolique van Tsjaikovski. In het boekje signaleert Tully Potter kleine imperfecties in het samenspel en een `gebrek aan kracht'. Een pietlut die daarop let. Ik hoor veel energie maar vooral levenswijze genereuze mildheid.

Yehudi Menuhin: Unpublished Recordings (EMI 5 62523 2)

    • Kasper Jansen