Voetbalclubs

Als een bedrijf niet genoeg klanten meer heeft, gaat het failliet. Als dat bedrijf dan aan de gemeente een lening of subsidie vraagt om te overleven, zal de gemeente dat weigeren. De publieke opinie is het met de gemeente dan eens. Ook al heeft dat bedrijf werknemers in dienst die werkloos dreigen te worden.

Als een voetbalclub die door het marktmechanisme torenhoge salarissen moet betalen en daardoor failliet dreigt te gaan, moet de gemeente wel bijspringen en vindt men dat kennelijk normaal. Gaat dat ook op als een golfclub failliet gaat? Ik denk van niet.

Wordt het niet eens tijd dat gemeenten ophouden met het subsidiëren van voetbalclubs al dan niet door een lening? Dan wel stadions tegen hoge marktprijzen aankopen. Terwijl die voetbalclubs ze destijds voor weinig geld konden laten bouwen omdat betreffende gemeenten de grond tegen lagere tarieven beschikbaar had gesteld.

Daarbij komt het voor dat in sommige gemeenten de bijstandbedragen worden verlaagd, de voetballers met salarissen van een half miljoen en meer verder kunnen spelen. Dan hebben we het nog niet eens over de extra politie-inzet die wekelijks nodig is, als ook om nog niet te spreken van de voetbalrellen en wegblokkades van afgelopen weekend.

Ook al heeft het voetbal dan een maatschappelijke functie, dat geld kan dan beter besteed worden aan thuiszorg of voor sportieve aktiviteiten van jeugd en jongeren.