Van den Ende wenst een afgewerkte kist

Dit is al weer de negende aflevering van de serie Portret van een passie, maar van de voorgaande acht heb ik geen seconde gezien. En ik ben vast niet de enige: het is bij voorbaat een verloren zaak zo'n serie te programmeren op de zondagochtend, in aansluiting op de koorzang van de EO.

Portret van een passie is een TROS-serie over prominenten die ook in andere programma's al volop worden geporttretteerd. Van Vannessa tot Jan des Bouvrie. Dit keer is producent Joop van den Ende de hoofdpersoon. De maker is Job Cieraad, die eerder dit seizoen een lange reeks uitzendingen produceerde over de totstandkoming van diverse Van den Ende-producties, van de Sound of music tot Requiem voor een zwaargewicht, eveneens door de TROS uitgezonden. Zo'n hechte band tussen de maker en zijn onderwerp geeft aanleiding tot argwaan: in hoeverre maakte de TROS zich ook deze keer dienstbaar aan de belangen van het theaterbedrijf van Van den Ende?

We krijgen, hoe dan ook, weer fragmenten te zien uit 3 Musketiers, de Sound of Music en twee producties die volgend seizoen in het theater komen: De Lion King en Mamma Mia. Maar gezegd moet worden, dat Cieraad tussen de bedrijven door zijn best doet een waarheidsgetrouw beeld van de producent te schetsen. Al komen er weer heel wat onderwerpen voorbij waarover hij al veel vaker aan het woord is geweest.

Nieuw is de aandacht voor 's mans gezinsgeluk, hoewel dat onderwerp blijft steken in wat Van den Ende en zijn vrouw er zelf over zeggen. Verder spreekt hij wijze woorden over de versnippering van talenten over de verschillende omroepen, waardoor niet de kwaliteit van de televisie vooropstaat, maar de inrichting van het bestel.

En dan is er zijn nog steeds niet vervulde wens in Amsterdam een nieuw theater te bouwen. Het gaat hem er om, naar het voorbeeld van Oscar Carré en Abraham Tuschinski ,,een mooi gebouw aan de stad toe te voegen, dat ik zelf betaal''.

De aardigste uitspraak in dit portret gaat over de dood. Althans: Over begrafenis. Sprekend over zijn perfectionisme en zijn oog voor details, zegt Van den Ende in een tussenzinnetje vol zelfspot dat de kist ,,wel mooi afgewerkt moet zijn''.

Maar ja, op zondagochtend na de EO.

Portret van een passie, TROS, zondag, Ned.2, 10.53-11.35u.