VAKER HARTZIEKTE BIJ MENSEN MET AANLEG VOOR ONTSTEKINGEN

Mensen die vaak heftige ontstekingen hebben, lopen meer kans op hart- en vaatziekten dan anderen. Finse artsen hebben aangetoond dat het risico op een hartinfarct vooral verhoogd is bij mensen die aan een auto-immuunziekte én aan ontstekingen lijden én veel afweerstoffen tegen de Chlamydia-bacterie in hun bloed hebben (Rapid access publication in Circulation, 13 mei).

De Finnen onderzochten de deelnemers aan de Helsinki Heart Study. Daar deden 4081 mannen met een verhoogd cholesterolgehalte van middelbare leeftijd aan mee. In ruim 8 jaar tijd kregen 241 van hen last van hun hart. De onderzoekers maten drie risicofactoren in hun bloed en vergeleken de uitkomsten met de bloedwaarden van een evengrote groep mannen zonder hartaanval. Ze keken naar afweerstoffen tegen de bacterie Chlamydia pneumoniae (een luchtwegbacterie), naar afweerstoffen tegen heat-shock protein 60 (HSP-60) en naar het C-reactieve proteïne. Die stoffen wijzen op ontstekingsreacties die gaande zijn, of op auto-immuunziekten. Het was al bekend dat hoge bloedwaarden van Chlamydia-afweerstoffen, HSP-60-afweerstoffen en een verhoogd CRP ieder op zich ongeveer een verdubbeling van de kans op een hartinfarct gaven. De Finnen keken voor het eerst naar de combinatie. Mannen met twee van de drie factoren liepen 4,5 keer zoveel kans op een hartinfarct, ook als men rekening hield met leeftijd en roken. Het risico bleek het grootst bij een gelijktijdige verhoging van alle drie de factoren. Die risicovolle combinatie kwam voor bij 17 hartpatiënten en bij maar één controlepersoon.

Het Finse onderzoek laat zien dat mensen met een heftige afweer meer risico lopen op hartziekte. In vroeger tijden was zo'n fel reagerende afweer natuurlijk een voordeel; je had dan als kind meer kans had om infecties te overleven. Maar nu infectieziekten worden bestreden, hebben we met de keerzijde te maken: met allergie, astma, auto-immuunziekten als diabetes en reuma, met aderverkalking, hartziekte en dementie.