TRAINING: Golf

Op 170 vaderlandse golfbanen kunt u terecht om een balletje te slaan. Maar op de meeste niet zonder een daarvoor geldend golfvaardigheidsbewijs. Dat blijkbaar de moeilijkheidsgraad van een rijbewijs heeft, want sommigen krijgen het papiertje binnen een paar lessen aangereikt, terwijl weer anderen na een jaar swingen, putten en chippen nog steeds met lege handen staan.

Voor die betreurenswaardigen is midget- of kaboutergolf waarschijnlijk de beste en veiligste keus. Omdat het elitaire van de golfsport langzaam en helaas onafwendbaar aan het verdwijnen is en er zelfs complete golfsets in de volkse bouwmarkt worden aangeboden, heeft men de toegangsregels versoepeld en kan op sommige banen worden volstaan met een lokale baanpermissie. 9- holes golfcourse Amstelborgh, langs de A2 en onder een van de aanvliegroutes van Schiphol, doet ook al niet zo moeilijk meer. Van 7 uur 's morgens tot half 11 's avonds kunt u er terecht om in een soort maisonnette uw afslag te trainen. 40.000 weggeslagen ballen liggen er de volgende ochtend dan in het gras te wachten om door een gemotoriseerd olifantje opgepakt en weer in de ballenautomaat te worden geretourneerd. De golffederatie raadt u dringend aan om voor aanvang de spieren soepel te maken door het brengen van de Zonnegroet, een yogahandeling die dertien verschillende bewegingen inhoudt en die men enkel malen dient te herhalen. Medische hulp is op de meeste golfbanen aanwezig.

Dit is aflevering twaalf van een serie over trainen.