The Pretenders

Het is moeilijk voor te stellen dat de Chrissie Hynde die in 1999 met the Pretenders de cd Viva El Amor opnam, nu zoiets halfslachtigs als Loose Screw aflevert. Verdwenen is de vitale rock, vervangen door uitgesponnen reggae-liedjes en liefdesballades. Op deze achtste cd, die al een jaar geleden in Amerika is uitgekomen, werkte Hynde nog intensiever samen met songschrijver/ gitarist Adam Seymour. Alle nummers schreven ze, afgezien van `Walk Like A Panther' (van Jarvis Cocker) en de 184ste versie van de jazz-standard `I Wish You Love' (Charles Trenet).

Hynde's stem is nog altijd mooi, al zet ze hem hier minder in voor krakend rockvenijn, dan voor een behaagziek croonen, compleet met gekreun en gefleem. Het geluid van Loose Screw is gladder dan op eerdere platen. Hynde's zang baadt in galm en de instrumenten zijn nadrukkelijk ver uit elkaar in het geluidsbeeld geplaatst, zodat er iets ontstaat dat moet doorgaan voor `transparant', maar vooral nogal kitsch klinkt.

The Pretenders: Loose Screw (PIAS CD256)

    • Hester Carvalho