Televisie en Radio Voorkeur Zondag

ACTUALITEITEN Netwerk. Verslag van de Belgische verkiezingen vanuit Antwerpen, de stad waar het Vlaams Blok weer op veel stemmers rekent. Verder D66, dat vandaag op het congres in de Rotterdamse Doelen over het regeerakkoord stemt. Ned.1, 20.15-20.52u.

Tegenlicht: Gesubsidieerde aarde. Eerste deel van een tweeluik over het Europese landbouwbeleid. De discussie na de toetreding van de nieuwe Europese lidstaten gaat onder meer over subsidies, het welzijn van de dieren en de kwaliteit van het voedsel. Ned.3, 21.05-22.00u.

DOCUMENTAIRE

Portret van een passie. Zie tv-vooraf. Ned.2, 10.53-11.35.

Close-up: Het geheim van de Vliegende Hollander. De oorsprong van de legende over de vervloekte kapitein en zijn spookschip is duister, maar het verhaal was aan het einde van achttiende eeuw in heel Europa bekend. De geschiedenis van de legende wordt onder meer verteld met behulp van driedimensionale animatietechnieken. Ned.1, 19.00-20.00u.

Dokwerk: Het Slangenspoor. Zie tv-vooraf. Ned.3, 22.40-23.25u.

AMUSEMENT

I love Eurovisie Songfestival. Fragmenten van de songfestivals uit de afgelopen jaren worden afgewisseld met achtergrondinformatie en verhalen van ex-deelnemers zoals Frizzle Sizzle, Willeke Alberti, Ruth Jacott, Maggie McNeal en Sandra Reemer. Net5, 21.25-22.30u.

SPORT

Grandprix. Formule 1. Voorbeschouwing, rechtstreeks verslag en nabeschouwing van de laatste wedstrijd voor Formule 1-wagens bij Spielberg in Oostenrijk. Door het Europese verbod op reclame voor tabaksartikelen sneuvelt de race op dit circuit, evenals de wedstrijd op Francorchamps in het Belgische Spa RTL5, 12.10-16.15u.

KUNST

Kunst moet zwemmen. Regisseur Ester Ros, galeriehouder Rob Malasch, modeontwerper Frans Molenaar en schrijfster Natasha Gerson bespreken de roman Het duister dat ons scheidt van Renate Dorrestein. Daarnaast aandacht voor het World Wide Video Festival in Amsterdam. Ned.3, 17.00-18.00u.

Kunst ..... omdat het moet. Drie jaar lang werd de schilder Sam Drukker (1957) door een filmploeg gevolgd voor de documentaire Het allermooiste en het allerlelijkste, waarin Drukker onder meer zijn schilderijenserie over boksers voltooit en rondreist met het theatercircus De Parade. Sam Drukker schildert vrijwel uitsluitend menselijke figuren op oude houten planken of zeildoek. Ned.2, 23.42-0.58u.

FILM

Selma och Johanna / Selma en Johanna (Ingela Magner, 1997, Zweden). Ook voor volwassenen aantrekkelijke jeugdfilm is tragikomische road movie over een opstandig buitenbeentje dat misschien wel een prinsesje is. Ketnet, 11.20-12.50u.

Loverboy (Joan Micklin-Silver, 1989, VS). Pretentieloze komedie waarin de naïef-stoere pizzabezorger Patrick Dempsey geheime dameswensen van de jet-set van Beverly Hills vervult. V8, 18.25-20.20u., met reclame.

Indiana Jones and the Temple of Doom (Steven Spielberg, 1984, VS). Ook de tweede Indiana Jones-film (na Raiders of the Lost Ark) is een overrompelende en grootscheepse avonturenfilm. Archeoloog Harrison Ford maakt korte metten met heidense inca-rituelen. BBC1, 19.10.21.00u.

Fight Club (David Fincher, 1999, VS/Duitsland). Mannelijke agressie is zowel het kwaad als de verlossing in omstreden, gewiekste satire van de regisseur van Se7en. Verveelde zakenman Edward Norton en anarchist Brad Pitt beginnen een vechtclub waar men elkaar onbekommerd in elkaar mag slaan. V8, 22.15-0.55u., met reclame.

Heart of Darkness (Nicolas Roeg, 1994, VS). Joseph Conrads gelijknamige roman, waarop Coppola mede zijn Apocalyps Now baseerde, werd in handen van de regisseur van o.a. Don't Look Now een voor televie gemaakt verslag van de zoektocht van Engelse kapitein Marlow (Tim Roth) naar de in donker Afrika verscholen, geflipte hippie Kurtz (John Malkovich). Yorin, 23.00-0.55u., met reclame.

Fled (Kevin Hooks, 1996, VS). Humoristische actiethriller is inferieure kruising tussen 48 Hrs en The Parallax View. Laurence Fishburne en Steven Baldwin als twee voortvluchtige, aan elkaar geklonken gevangenen. BBC1, 23.55-1.35u.

Sweet and Lowdown (Woody Allen, 1999, VS). Als geënsceneerd docudrama vermomde speelfilm van Allen over de fictieve jazzgitarist Emmet Ray, die in de jaren dertig geleefd zou hebben en in zijn zelfzuchtige wereldje even plaats vond voor een verhouding met het spraakloze wasmeisje Hattie. Sean Penn overtuigt en imponeert als de jazzlegende. BBC2, 0.25-1.55u.

RADIO

OVT. Henk Wesseling over zijn boek Europa's koloniale eeuw; een gesprek over het dreigende faillissement van voetbalclubs, Frits van Oostrum praat naar aanleiding van zijn oratie als hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht over de verwantschap tussen internet en de Middeleeuwse schrijfcultuur. Verder Aad Vernooij over 50 jaar land- en tuinbouwjournalistiek naar aanleiding van zijn boek over agrarische tijdschriften. Radio 1, 10.04-12.00u.

Verum, bonum, pulchrum. Geert Warnar schreef een biografie over de middeleeuwse Brabantse mysticus Jan van Ruusbroec, de eerste prozaschrijver van de Nederlandse letterkunde. Verder aandacht voor de tentoonstelling Weg naar schoonheid en geluk in het Wereldmuseum in Rotterdam en een gesprek met iconenschilder Jan Verdonk over de Byzantijnse iconen in het Bijbels museum te Amsterdam. 747 AM, 23.00-24.00u.