Televisie en Radio Voorkeur Zaterdag

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over de verkiezingen morgen in België en wat het Vlaams Blok van Filip de Winter zal gaan doen. Ook reacties op de plannen van het kabinet om de eigen bijdrage voor thuiszorg te verhogen en de vergoeding van medicijnen en fysiotherapie terug te brengen. Ned.2, 18.20-18.43u.

Knevel op zaterdag. Onder meer een gesprek met de Groningse lerares Jolien Berendsen over de Nederlandse majoor Thomson die in 1914 de allereerste vredesmissie in Albanië leidde. Zij was initiatiefneemster om Albanië een nieuw standbeeld van Thomson te schenken dat onder het communistische bewind was vernietigd. Verder het vandalisme op de trein tussen Hoorn en Enkhuizen en het voetballen met kransen tijdens de dodenherdenking. Ook wordt het nieuwe regeerakkoord doorgenomen. Ned.1, 20.30-21.02u.

Nova. Rechtstreeks uit Antwerpen en aandacht voor de Belgische verkiezingen met en gesprekken met Filip de Winter van het Vlaams Blok en AEL-voorzitter Dyab Abou Jahjah. Ned.3, 22.20-23.07u.

CONSUMENT

Kassa. Aandacht voor vakantieleed en wat er tegen touroperators te doen valt die zich niet aan hun beloftes houden. Verder een gesprek over hooikoorts en wat er precies tegen te doen is. Ned.3, 19.03-19.38u.

AMUSEMENT & SPORT

International Darts League. Live verslag van het negendaagse darttoernooi in Den Haag met 32 deelnemers onder wie wereldkampioen Raymond van Barneveld. SBS6, 13.00-17.05u., 20.00-21.00u. & 23.35-0.30u.

Wie is.. de mol? Voorlaatste aflevering van het spel waarin deelnemers moeten raden wie van hen de opdrachten van de groep frustreert. In deze aflevering staat de Canadese gevangenis St. Vincent de Paul centraal, die ook in de film Catch me if you can van Steven Spielberg een rol speelde. Ned.1, 21.02-22.02u.

FILM

Hoge hakken, echte liefde (Dimitri Frenkel Frank, 1981, Nederland). Speelfilmdebuut van Frenkel Frank, naar eigen roman, was een commercieel voorgebakken publieksfilm die minder banaal uitviel dan menigeen vreesde. Fabrieksdirecteur Rijk de Gooijer vermomt zich als een van zijn eigen arbeiders en vindt authenticiteit en menselijke warmte bij koffiejuffrouw Monique van de Ven. Ned.2, 20.25-21.57u.

No Way Out (Roger Donaldson, 1987, VS). Vaardige, in politiek Washington gesitueerde thriller wordt ontsierd door verwarrende ontknoping. Minister Gene Hackman vermoordt minnares. Zijn liefdesrivaal Kevin Costner leidt onderzoek en blijkt zelf de voornaamste verdachte te zijn. Net5, 20.30-22.35u., met reclame.

.Back to the Future, Part III (Robert Zemeckis, 1990, VS). Laatste deel van consistente, door Steven Spielberg bedachte tijdreis-trilogie speelt in het Wilde Westen van 1885 en trakteert op ambachtelijke bravoure en cinefiele spelletjes met het western-idioom. Met Michel J. Fox, Christopher Lloyd, Mary Steenburgen. Yorin, 21.00-23.05u., met reclame.

Payback (Brian Helgeland, 1999, VS). Door hoofdrolspeler Mel Gibson geproduceerde, even harde als amorele misdaadfilm is op hetzelfde boek (`The Hunter` van Richard Stark) gebaseerd als John Boormans klassieker Point Blank. Gibsons solo-vendetta tegen een misdaadsyndicaat is wel bezienswaardig vormgegeven. Net5, 22.35-0.30u., met reclame.

.Lamerica (Gianni Amelio, 1994, Italië/Frankrijk). Portret van de desperaatheid van het postcummunistische Albanië, bezien door de ogen van schimmige Italiaanse entrepreneurs, trekt vergelijking met het naoorlogse Italië. In intelligente politieke parabel speelt de regisseur van Porte aperte en Il ladro di bambini enkele melodramatische en quasi-documentaire troefkaarten van het neorealisme handig uit. Ned.1, 0.00-1.55u.

End of Violence (Wim Wenders, 1997, Fr./Duitsl./VS). Lauw ontvangen film waarin een Hollywoodproducent van geweldfilms het slachtoffer wordt van een schijnbaar willekeurige aanslag, gaat volgens Wenders over ,,het misbruik van geweld als consumptieartikel in films''. Ned.2, 0.20-2.23u.

Metro (Thomas Carter, 1997, VS). Eddie Murphy als rap van de tongriem gesneden politieman die het recht in eigen hand neemt in razende aaneenschakeling van achtervolgingen en explosies. Met Michael Wincott als beschaafde psychopaat en Carmen Ejogo als Murphy's vriendin. VRT, 0.20-2.11u.

RADIO

Mediazaken. Aandacht voor het succes van de christelijke dagbladen. Waar de rest van de landelijke dagbladen lezers verliezen, stijgt de oplage van het Nederlands Dagblad en het Reformatorisch Dagblad. Adjunct-eindredacteur Koert van Bekkum van het Nederlands Dagblad tracht het succes te verklaren. Business Nieuws Radio, 13.30-14.00u., herhaling zondag 10.30u.

Tema. Gesprekken over topprestaties in de schaats- en zwemsport. 747AM, 14.02-15.00u.

Opium. Gast is de Rotterdamse entertainer John Buijsman over de deze week verschenen vertaling van de biografie over jazztrompetist Chet Baker van James Gavin. Een aantal jaren geleden maakte hij een voorstelling over Baker. Verder dichteres Maria van Daalen en specialist Japanse kunst Matthi Forrer over de tentoonstelling Japanse Penseelstreken in het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Radio 1, 19.04-20.00u.

Easy listening. Aandacht voor het 28ste North Sea Jazz Festival met opnamen van Shirley Horn, Laura Fygi, Fleurine en Roy Hargrove. Radio 2, 23.02-1.00u.

Šimek 's nachts. Gesprek met actrice Halina Reijn over haar antroposofische opvoeding en de positie van de vrouw op het toneel. Radio 1, 0.04-1.00u.