Steun groeit voor kernenergie

De populariteit van kernenergie is het afgelopen jaar toegenomen. Dit blijkt uit een enquête van het marktonderzoeksbureau NIPO. Een op de vijf Nederlanders (21 procent) vindt het goed dat kernenergie wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken. Vorig jaar was dit nog 10 procent. Deze groep geeft de voorkeur aan andere energiebronnen, maar heeft geen bezwaar tegen het gebruik van kernenergie. Het aantal Nederlanders dat kernenergie als favoriete energieopwekker heeft is nog altijd klein, slechts vier procent. Dit is echter wel een verdubbeling in vergelijking met een eerder NIPO-onderzoek. Het onderzoek wordt elk jaar gehouden in opdracht van de Elektriciteits Productie Maatschappij Zuid-Nederland (EPZ), eigenaar van kerncentrale Borssele. Deze centrale, de laatste in Nederland, voorziet in 3 procent van de nationale stroomvoorziening.

Uit het onderzoek blijkt ook dat er minder steun is voor de sluiting van de centrale, iets dat de progressieve partijen en milieuorganisaties graag zouden zien. De helft van de Nederlanders is nog voor sluiting van Borssele, in 1999 was dit nog 60 procent en vorig jaar 53 procent. Veel animo om meer kerncentrales te bouwen is er echter ook niet. Uit het onderzoek blijkt dat 75 procent het slecht zou vinden als er nieuwe centrales worden gebouwd, een daling vergeleken met de 82 procent van vorig jaar. Het nieuwe kabinet is van plan, net als het eerste kabinet Balkenende, om de kerncentrale Borssele tot 2014 open te laten.