Spuitje!En weg zijn de rimpels

Monique Snoeijen bezoekt een Botox-party in Hilversum, waar vrouwen na een hapje en een drankje hun rimpels laten wegspuiten met een spierverslapper.

Zou ze nog wel boos kunnen kijken? Als aerobic-lerares moet ze haar leerlingen natuurlijk wel kunnen opzwepen. Aan de andere kant: zo'n streng uiterlijk... Ze fronst nogal tijdens haar lessen, over een paar jaar heeft ze vast een diepe groef tussen haar wenkbrauwen. Georgina (40) zal wel zien. Eerst maar eens luisteren wat de dokter te vertellen heeft, dan kan ze nog altijd beslissen of ze het `beauty-poison' Botox ook in haar eigen fronsrimpel laat spuiten.

Georgina – gebruind, een blonde, hoge staart en gekleed in een spijkerpak – bezoekt op een woensdagavond de Botox-party van de Velthuis Kliniek in Hilversum. Party is misschien een groot woord voor een informatieavond met aansluitend – voor wie wil – ,,een gesprekje'' met de dokter. Maar er is koffie en fris en er staan cakejes en sandwiches. Er zijn jonge dames en dames van middelbare leeftijd. En er zijn vrouwen die je zou omschrijven als `goois' en vrouwen van wie je zou zeggen dat ze `volks' zijn. Een mobiele telefoon gaat. ,,Da's vast Dick'', zegt een vrouw met een Utrechts accent tegen haar vriendin, ,,die wil weten of je al platgespoten bent''. Ze lachen achter hun handen.

ROLMODELLEN

,,Een gerimpeld gezicht hoeft op zich niet verkeerd te zijn'', begint dokter Starrenburg zijn dia-presentatie en hij laat een foto van een verweerde zigeunervrouw zien. ,,In andere entourages kunnen rimpels ook heel mooi zijn.'' Maar de vrouwen op de party hebben andere rolmodellen. `Celebrity's als Madonna, Julia Roberts, Catherine Zeta Jones, Céline Dion, Demi Moore en vele andere sterren lijken maar niet ouder te worden', hebben ze net gelezen in het glossy tijdschrijft Beauty4u dat voor hen klaar lag. `Dat is onder meer het gevolg van de enorme populariteit van rimpelbestrijder Botox.'

Botox is de merknaam voor Botuline Toxine, een medicijn dat al jaren wordt gebruikt in de neurologie en oogheelkunde om spastische spieren te verslappen. Per toeval werd ontdekt dat het middel ook rimpels doet verdwijnen. Een Canadese patiënte die zich met Botox liet behandelen voor haar verkrampte oogleden zag opeens ook haar kraaienpootjes verdwijnen. Sinds april 2002 is het middel door de Amerikaanse Food & Drug Administration officieel toegestaan voor cosmetisch gebruik. Maar al sinds midden jaren '80 wordt het in de Verenigde Staten op grote schaal gebruikt door mannen en vrouwen die rimpelvrij willen zijn: 1,2 miljoen mensen zijn inmiddels voor hun rimpels behandeld met Botox. In de Velthuis Kliniek kregen inmiddels zo'n 400 vrouwen Botox ingespoten.

Botuline toxine wordt rechtstreeks in de spier gespoten. Het middel blokkeert de prikkeloverdracht van de zenuwen naar de spieren, waardoor de spiertjes niet meer kunnen samentrekken en rimpels wegblijven. Het effect is na een paar dagen zichtbaar. Na ongeveer vier maanden is het middel uitgewerkt. Wie de spieren blijvend wil verlammen, moet de behandeling steeds herhalen.

TUPPERWARE-IDEE

Het fenomeen van de Botoxparty ontstond vorig jaar in Californië. Net als bij een tupperware-party nodigt de vrouw des huizes dan wat vriendinnen uit om Botox te laten demonstreren. Maar deze party's ontaarden volgens Velthuis soms in feestjes met veel drank om de cliënten over de streep te trekken. De American Society for Aesthetic Plastic Surgery waarschuwde onlangs nog tegen alcoholgebruik tijdens zulke Botoxparty's; alcohol werkt bloedvatverwijdend en dat is niet goed als je je laat inspuiten met Botox. Vandaar dat Velthuis liever een feestje viert in de gecontroleerde en steriele ruimte van zijn behandelkamers.

Intussen op de Botoxparty in Hilversum vertelt dokter Starrenburg over mogelijke complicaties. `Oeps', zegt Georgina zachtjes als ze een foto van een man met een verzakt oog ziet. ,,Elke arts heeft wel een keer zoiets meegemaakt'', zegt Starrenburg. ,,Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het niet zo was.'' Andere complicatie: de Jack Nicholson-wenkbrauw, een wenkbrauw die constant in de vragende stand staat. ,,Hoewel sommige vrouwen dat juist weer heel mooi vinden.''

Georgina wil na afloop van de presentatie wel een gesprekje met de dokter. Ze wil weten of het middel ook preventief werkt. Maar voordat ze er erg in heeft, ligt ze al met plastic slofjes over haar schoenen en een plastic mutsje op haar hoofd in de behandelstoel. Een assistente stopt een niets-aan-de-hand-muziekje in de cd-speler. Starrenburg vult de status van Georgina in. `Rookt u? Kunt u goed tegen de zon? Gebruikt u medicijnen?' Dan knijpt hij de huid rondom haar ogen samen. ,,Kijk, deze kraaienpootjes kunnen we heel mooi meenemen.'' Tijd om na te denken heeft Georgina nauwelijks. Even later kijkt ze in een spiegel naar haar voorhoofd. Alsof een mug haar op vijf plaatsen heeft geprikt.

,,Goede beslissing hoor'', zegt Renée Ockeloen (60) als Georgina zich laat zien bij de dames die op hun beurt wachten. Ockeloen is directeur van een organisatieadviesbureau en omdat ze ,,een publieke functie'' heeft vindt ze het belangrijk dat ze er goed uitziet. Ze gebruikt al bijna tien jaar Botox, heeft de huid boven haar bovenlip laten opvullen, kreeg een gezichtspeeling en liet twee keer een mini-clip doen (een soort minifacelift). Ze draagt een zwarte broek en een kort zwart jasje, een felblauwe sjaal om haar hals. ,,Als je er aantrekkelijk uitziet, heb je nu eenmaal meer succes'', zegt ze. ,,In het zakenleven willen mensen niet met een gerimpeld wrak te maken hebben.'' Volgens Ockeloen worden cosmetische ingrepen ,,vaak zo opgeklopt''. ,,Vrouwen zijn vaak op irrationele gronden tegen. Maar dan dragen ze bijvoorbeeld wel onderkleding met een buikstuk, of een bh met een beugel. Dat is toch ook een ingreep? Het is een glijdende schaal. Ik zie geen principieel verschil. Zelf wil ik er nu eenmaal niet uitzien als een duizend-dingen-doekje.'' Ockeloen wil dat haar man zich ook laat behandelen. ,,Ik moet er tegen aan kijken, zijn mondhoeken beginnen ook te hangen.'' Maar haar man is niet over te halen.

KWIJLGEVAAR

Inmiddels is Mieke uit Utrecht aan de beurt. Zij is huisvrouw, haar man is ,,zelfstandige in de gevels''. Mieke (38) kreeg ,,zowat een trauma'' van haar rimpels. In haar voorhoofd zitten diepe plooien. Ze heeft ,,een hoop zorgen en stress gehad'', zegt ze, en ze rookt ook ja, ,,maar tegenwoordig komt alles van het roken''. Toen een vriendje van haar zesjarige dochter laatst `oma' tegen haar had gezegd, was dat de druppel geweest. Nu ligt ze in de behandelstoel een beetje te balen dat dokter Starrenburg niet ook Botox rondom haar mond wil inspuiten. Bij de Velthuiskliniek voeren ze die behandeling niet uit; door de complexe loop van de spieren in het onderste gedeelte van het gelaat is de kans te groot dat de cliënt gaat kwijlen, niet meer kan lachen of een verzakte mond krijgt. ,,Dan is ze straks helemaal glad, maar heeft ze wel die rimpels rond haar mond'', zegt Miekes vriendin. ,,Dat staat dan wel als een vlag op een modderschuit.'' De dokter kan haar gerust stellen: voor het `plooirokje' rondom de mond is siliconen-olie weer ,,een heel mooi middel''.

TEVREDEN

Vijf dagen later. ,,Het is wel een heel apart gevoel hoor'', zegt Georgina over de telefoon. ,,Mijn wenkbrauwen kunnen gewoon niet meer naar elkaar toe. Maar ik ben heel tevreden. Als ik moe word, gaat mijn gezicht altijd zo in de plooi. Dat is nu niet meer. Ik ga zeker een abonnement nemen.'' Een Botox abbonnement voor drie behandelingen kost 1920 euro.

En Mieke zegt: ,,Mijn voorhoofd is zo goed als helemaal glad. En je hebt gezien wat voor groeven daar in zaten.'' Ook zij gaat zeker een Botox-abbonnement nemen. Ze heeft ook al een afspraak gemaakt voor het opvullen van de huid rondom haar mond. ,,Hebben we toch weer een leuk uitje?'' Zij en haar vriendin hadden wat afgelachen op de Botox-party. ,,Zou die dokter zichzelf ook hebben laten spuiten'', zeiden ze na afloop tegen elkaar, `hij vertrok de hele avond geen spier'.

    • Monique Snoeijen