SCHIETINCIDENTEN

Een overzicht van de meest opmerkelijke schietincidenten van het afgelopen jaar:

8 mei 2003 Op het terras van een Tilburgs winkelcentrum wordt een man doodgeschoten door de eigenares van een lunchroom in diezelfde stad. Aan de schietpartij ging een ruzie vooraf.

12 april 2003 Een schietpartij in Amsterdam-Zuidoost kost een dertigjarige man uit Rotterdam het leven. Twee mannen worden snel daarna aangehouden. Vermoedelijk betreft het een drugsafrekening.

16 maart 2003 Een man wordt op een fietspad in Amsterdam-Noord geliquideerd door een schutter die per motor weet te ontkomen. De politie vermoedt dat het een afrekening in het criminele circuit is.

14 maart 2003 Klanten die uit een Bredase winkel waren verwijderd omdat ze overlast veroorzaakten, schieten de eigenaar en zijn zoon na sluitingstijd neer. Beiden overleven het incident.

20 februari 2003 Bij een schietpartij op de Rotterdamse Bergweg vallen een dode en twee gewonden. Het schietincident vindt plaats in het bijzijn van tientallen winkelende mensen.

2 februari 2003 Een 13-jarige jongen wordt gedood op een parkeerdek bij het metrostation Slinge in Rotterdam-Zuid. Getuigen vertellen dat de jongen met vriendjes sneeuwballen naar auto's had gegooid. De zaak is volgens de politie nog in behandeling. Er zijn in de zaak geen aanhoudingen verricht.

29 januari 2003 Officier van justitie B. van der Krabben wordt tijdens een gijzeling in het Paleis van Justitie in Arnhem neergeschoten. Hij wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

24 januari 2003 Topcrimineel en Heinekenontvoerder Cor van Hout wordt op klaarlichte dag voor een Chinees restaurant in Amstelveen neergeschoten. Hij overleeft de aanslag niet.

5 december 2002 In Amsterdam-Buitenveldert wordt Gijs van Dam, zoon van een bekend lid van de Amsterdamse onderwereld, in zijn auto neergeschoten door twee mannen op een motorfiets. Hij raakt zwaargewond.

3 november 2002 Bij een schietpartij in de Nijmeegse discotheek The Matrixx vallen een dode en een zwaargewonde. De dader is een man die eerder de discotheek was uitgezet omdat hij problemen zou hebben veroorzaakt.

28 juli 2002 Bij een schietpartij in het Noord-Brabantse Vlijmen wordt een man in zijn tuin neergeschoten tijdens een uit de hand gelopen burenruzie. Volgens de politie schoten spelende kinderen per ongeluk een bal tegen een auto. De man overlijdt ter plekke.

23 juni 2002 Bij een schietpartij in Breda raakt een automobilist gewond. De man was betrokken bij een aanrijding en werd na de botsing vanuit de andere auto beschoten – met een fors jachtgeweer, zo verklaart de politie later.

20 juni 2002 In Maastricht wordt een 17-jarig meisje in haar hoofd geschoten door haar 21-jarige vriend. Aan de schietpartij ging een ruzie vooraf.

20 juni 2002 Bij een schietpartij op een parkeerplaats van een druk bezochte discotheek in Hoofddorp raken twee mensen lichtgewond. Volgens de politie is dit een wonder, want de schoten vielen temidden van veel publiek.

6 mei 2002 Milieuactivist Volkert van der G. schiet op een parkeerplaats van het NOB-complex in Hilversum Pim Fortuyn dood. Hij vlucht, maar wordt met behulp van Fortuyns chauffeur ingerekend bij een nabijgelegen pompstation.

30 april 2002 Een cafébezoe- ker schiet een 36-jarige man neer in een bomvolle kroeg in Hoorn. Andere cafégangers weigeren te getuigen, omdat de verdachte bekendstaat als vuurwapengevaarlijk.

28 februari 2002 Twee mannen dringen een juwelier in Tilburg binnen. De juwelier lost enkele schoten op de overvallers, van wie een weet te ontvluchten. De andere overlijdt later aan zijn verwondingen. De juwelier wordt veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf.