Royal City

De cd Alone At The Microphone van de groep Royal City verscheen in Amerika al in 2001, en is nu eindelijk ook in Nederland verkrijgbaar. Het Canadese kwartet rond zanger Aaron Riches speelt op hun tweede cd verfijnde liedjes, met de schwung van muziek die zo rond de schemering kan ontstaan. Een drummer die lijkt te spelen op een oude pan, een mondharmonica en het dartele geluid van de mandoline omlijsten de breekbare, soms aan Neil Young herinnerende stem van Aaron Riches.

Deze Riches heeft morbide fantasieën die de plattelandsidylle scherp doorkruisen. Dat is prettig, want wie hoort er niet graag over bloed en maden, in teksten als ,,I met you in the alleyway/ all covered in maggots'' (in het ironisch getitelde nummer `Bad Luck'). Of ,,I licked your body with my bloody tongue'' (`My Brother Is The Meatman'). Vooral als het zo vriendelijk wordt verkondigd als hier door Riches. De opener `Bad Luck' is om meer redenen een prachtlied; de kreupele drums, de onderkoelde zang, de mandoline die op iedere frase jankend commentaar geeft – alles draagt bij aan de perfecte afwisseling van drama en frivoliteit. Jammer dat de plaat afsluit met wat minder puntige liedjes.

Royal City. Alone At The Microphone (RTRADE 089). Royal City, 29/5 op Tombola-festival, Paradiso, Amsterdam.

    • Hester Carvalho