Reken je rijk achter het fornuis

Vandaag de keuken en over vijftien jaar betalen. Het kan. En volgens menig keukendealer en de ING is het zelfs verstandiger om gespreid te betalen.

Waarom een keuken kopen als u hem ook kunt leasen? Bij keukendealer Keukenluxx in Rotterdam is het de eerste tekst die bezoekers bij binnenkomst tegemoet lacht. En de keten is niet de enige die zulke uitnodigingen doet.

De prijs van een fonkelnieuwe keuken doet veelal niet onder voor die van een nieuwe auto. In de autobranche wordt al jaren met allerhande vormen van gespreide betaling gewerkt: leasen, lenen, huurkopen, noem maar op. Een voorbeeld voor de keukenbranche. De keukenontwerpers van Bruynzeel hebben hun Garantplan, De Keukenconcurrent – ,,Omdat u op de centen bent...'' – biedt BetaalGemak en Tulp Keukens heeft zijn Tulp Comfort Plan.

De reclamefolders die het uitgestelde betalen promoten excelleren in optimisme. Bruynzeel rept van ,,Direct genieten, zonder zorgen!''. Wie via het Garantplan een keuken koopt, spreidt de betaling ervan over tien jaar, betaalt een vast bedrag per maand, en kent geen aanbetaling en geen afsluitkosten. ,,Voordeliger dan betaling in een keer'', is de belofte. Hoe werkt dat? ,,Eigenlijk heel eenvoudig'', zegt formulemanager Jaap Lankamp van Bruynzeel. ,,Als je niet met geleend koopt, mis je ook het voordeel van een fiscale aftrekpost. En met het geld dat je door uitgestelde betaling in de zak houdt, kan gebruikt worden voor sparen, beleggen of bijvoorbeeld de aanschaf van een auto die niet fiscaal aftrekbaar is.''

Het spelletje met het gespreid betalen van keukens gaat eigenlijk alleen op voor woningbezitters. Die mogen immers onder de noemer van ,,verbetering eigen woning'' de investering in hun keuken van de belasting aftrekken. Uiteraard zitten er wat addertjes onder het gras. De keukenverkopers hangen nog heel wat meer toeters en bellen aan hun betalingsregelingen. Nagenoeg alle grote keukenboeren van Nederland werken samen met een en dezelfde financieringsmaatschappij: Arenda, een volle dochter van de ING Groep, ook specialist in verzekeringen. Wie bij Bruynzeel voor het Garantplan kiest, tekent naast gespreide betaling tegelijk voor een overlijdensverzekering, een garantieverzekering en een secundaire opstalverzekering. Wat kost dat nu zo'n uitgestelde aankoop? Op de website van Arenda wordt berekend dat de brutorente op een geleasde keuken al snel rond de 10 procent per jaar uitkomt. Volgens de dochter van ING is het ,,verstandiger'' om te leasen, ook ,,als u voldoende spaargeld heeft.'' En als u dat geld niet heeft, kunt u dan niet veel makkelijker een persoonlijke lening afsluiten? Neen, zegt Arenda. ,,De vergelijking met een persoonlijke lening doorstaat het leasen met vlag en wimpel''. Want een leaseconstructie geeft via de verzekeringen volgens Arenda extra zekerheden. Bovendien is de looptijd van persoonlijke leningen doorgaans korter dan de tien jaar of meer van een leasecontract. Daardoor zijn, aldus Arenda, de maandlasten van een persoonlijke lening hoger. De instelling vergeet bij deze vergelijking dat de juridische eigendom van de keuken al die jaren bij Arenda zit, niet bij de koper. De dochter van ING heeft bij lease een onderpand. Wie niet correct afbetaalt, kan zijn keuken weer afstaan. Een deurwaarder met schroevendraaier is voldoende. En dat zou weggegooid geld zijn, want het installeren van de keuken is een kostenpost die de meeste keukenverkopers apart in rekening brengen.

De Consumentenbond is niet erg tuk op leaseconstructies. Volgens een woordvoerder moet de koper er altijd op bedacht zijn dat er een aparte overeenkomst met de financieringsmaatschappij wordt gesloten. Als de keukenverkoper omvalt, zullen de modieuze deurtjes in 2011 niet zo makkelijk komen, maar de betalingsverplichtingen aan Arenda blijven gewoon bestaan. Peter Streng, hoofd marketing van Arenda, spreekt dit echter tegen. ,,Wij staan daar dan garant voor. In zo'n geval krijgen de mensen gewoon hun geld terug''.

De Consumentenbond raadt het leasen van keukens af omdat je daar volgens een woordvoerder ,,altijd te veel voor betaalt''. Sommige financieringsmaatschappijen bieden keukenkredieten aan die meer dan vijftien jaar lang aflossingen met zich meebrengen. Box1Krediet heeft zich gespecialiseerd in `fiscaal vriendelijk investeren in wonen'. Deze organisatie brengt via een keten van kantoortjes, een zogenaamd Box1Kantoor, leningen aan de man. Rekenvoorbeelden op de website laten zien dat het voordeel van de klant alleen maar groter wordt, hoe meer hij leent en hoe langer hij leent. Weer zo'n offer you can't refuse. In dit geval laat de kredietverschaffer achterwege dat het hier om het ,,voordeel'' van een meebetalende fiscus gaat. Als gecorrigeerd wordt voor de lasten, die de belastingdienst niet mee subsidieert, ontstaat pas weer de economie van het boerenverstand: meer lenen en langer lenen is duurder dan minder of korter lenen.

Dit is het vijfde deel in een serie over financiële reclame.

    • Jeroen Wester