Redden we moeder door haar huis te kopen?

Onze moeder bezit een huis zonder hypotheek en is bijna door haar kapitaaltje heen. Haar pensioentje is niet toereikend om rond te komen.

Zij heeft ons, de kinderen, gevraagd hoe zij aan kapitaal kan komen, via de waarde van haar huis. Een hypotheek is een optie, maar omdat enige aftrekbaarheid van de rente er waarschijnlijk niet in zit, wil zij het huis aan de kinderen verkopen. In bewoonde staat, waardoor de waarde lager uitvalt. Zij huurt het dan terug van ons. De hoogte van de huur komt overeen met de som van alle kosten die wij jaarlijks moeten betalen; aflossingen, rente, onderhoud en dergelijke.

Is dit zowel voor haar als voor ons een interessante optie?

Het is een oplossing, maar of het interessant is voor beide partijen, weet ik niet, want ik ken uw beider financiële situatie niet. Bovendien weet ik niet hoe de kinderen dit willen financieren. Doen ze dat met een hypotheek, dan is de rente niet aftrekbaar en valt de huiswaarde in hun box 3. Ook een rol speelt hoe de afgesproken verkoopwaarde uitvalt vergeleken bij andere woningen in de buurt. Is die te laag, dan kan de fiscus de verkoop ten dele zien als een verkapte schenking. Ik raad u aan een notaris in te schakelen.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen via de website www.nrc.nl/hiele