Petacchi wint voor derde keer sprint in Giro

De Italiaanse renner Alessandro Petacchi heeft gisteren ook de zesde etappe in de 86e Ronde van Italië gewonnen. De renner van de Fassa Bortolo-ploeg was de snelste in de massaspurt na de 218 kilometer van Maddaloni naar Avezzano. Het was zijn derde ritzege in de Giro.

Petacchi (29), ook al de beste in Lecce en Catania, dankte niet alleen veel aan zijn eigen ploeggenoten maar ook aan die van Mario Cipollini, die hem perfect lanceerden. Hij versloeg in de eindsprint de Spanjaard Isaac Galvez Galvez maar net, de Tsjech Jan Svorada werd derde.

De Italiaanse wereldkampioen en sprinter Cipollini kwam pas als zesde over de meet. De Italiaan hield de benen in de laatste honderd meter al stil omdat hij zich realiseerde dat zijn 41e ritzege in de Giro, wat evenaring van het legendarische record van Alfredo Binda zou betekenen, er opnieuw niet in zat.

Petacchi mag zich dus nog een dag in de rose trui hullen. Maar daarna zou het wel eens voorbij kunnen zijn, als de eerste bergen opdoemen. Zijn voorsprong op Stefano Garzelli, de winnaar van de Giro in 2000, is 1 minuut en 9 seconden. Francesco Casagrande moet 1.26 goedmaken.

Voor de start herdacht de Giro-karavaan de befaamde Belgische coureur Rik van Steenbergen, die donderdag overleed. De vlakke en lange etappe werd verlevendigd door de vroege ontsnapping van de Italiaan Cristian Moreni, de Zweed Magnus Backstedt en de Spanjaard Constantino Zaballa.

Het trio werkte goed samen en bouwde een maximale voorsprong op van 8 minuten en 23 seconden. Dat was na 72 kilometer. Toen het peloton eenmaal op drift raakte, was er geen houden aan voor de vluchters. Backstedt gaf zich als laatste, vijf kilometer voor de finish, over.

De Tsjechische renner Tomas Konecny heeft gisteren de achtste en voorlaatste etappe in de Vredeskoers gewonnen. De koninginnerit voerde van Freiburg naar Klingenthal over 187 kilometer. Achter Konecny werden de Amerikaan Bobby Jülich en de Duitser Steffen Wesemann tweede en derde. Wesemann verstevigde de leiding in het algemeen klassement.

De Nederlandse renster Mirjam Melchers is als derde geëindigd in de proloog van de Tour de L'Aude, een etappekoers voor vrouwen. De renster van Farm Frites Hartol legde in Gruissan de drie kilometer af in vier minuten en vijftien seconden. Ze was hiermee vier tellen langzamer dan de Duitse winnares Petra Rossner. Haar landgenote Judith Arndt werd tweede in 4.12.