OM wil verbod beleggende topmanager

Bestuurders uit het bedrijfsleven zouden niet moeten handelen in aandelen en bedrijven moesten dat door middel van gedragscodes onmogelijk maken. Desnoods zou de politiek met wetgeving moeten ingrijpen.

Dat zei voorzitter J. de Wijkerslooth van het College van procureurs-generaal gisteren bij de presentatie van het jaarverslag van het openbaar ministerie. ,,Een topindustrieel wordt geacht er een groot en indrukwekkend netwerk op na te houden. Voor zo iemand is het verschil tussen kennis en voorkennis moeilijk te bewaren.'' Ook mensen met sleutelposities in de advocatuur en bij de overheid moeten volgens hem hun verantwoordelijkheid nemen en niet handelen in aandelen.

De uitspraken vormen een reactie op de zaak tegen Cor Boonstra. De oud-Philips-bestuurder werd begin deze maand vrijgesproken van handel met voorkennis in aandelen Endemol en beboet voor onrechtmatige handelen in aandelen Ahold. Bij die gelegenheid gaf Boonstra aan zich slachtoffer te voelen van het OM. ,,Van zoiets is nog nooit een zaak gemaakt bij het openbaar ministerie. Ik ben de eerste en de enige'', zei Boonstra. Zowel hij als het OM gaan tegen het vonnis in hoger beroep.

De Wijkerslooth vindt dat mensen met een positie als die van Boonstra alle handel in aandelen moeten overlaten aan hun bank, onder de afspraak dat zij zich niet met beleggingsbeslissingen zullen bemoeien. De Wijkerslooth: ,,Dat is de zuivere lijn en wie het anders doet moet niet klagen als hem het een en ander overkomt.'' Het openbaar ministerie heeft tot nu toe weinig succes geboekt in voorkenniszaken.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt het niet nodig om handel in aandelen voor mensen met gevoelige functies helemaal te verbieden. ,,Medewerkers van de AFM hebben ook de mogelijkheid in aandelen te handelen'', zegt de AFM-woordvoerder. ,,Je moet wel zorg dragen voor goede interne controle. En mensen moeten het melden als ze handelen in eigen aandelen.''

Ook directeur P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters vindt een verbod te ver gaan. ,,Dan is men ook geen aandeelhouder meer. En dat is toch wel wenselijk.'' De Vries is het wel met De Wijkerslooth eens dat dat het risico op handel in voorkennis eigenlijk te groot is.