Officier biedt Roma excuses aan

Officier van justitie M. van Elsdingen biedt excuses aan voor zijn uitlatingen over de criminaliteit onder Roma-zigeuners. Van Elsdingen stelde woensdag naar aanleiding van een rechtszitting tegen een Roma-familie uit Ede dat de hele Roma-gemeenschap in Nederland bezig is met het plegen van misdrijven. Nadat het openbaar ministerie zich eerder distantiëerde van de uitlatingen, laat nu ook de officier weten zijn woorden te betreuren. In een verklaring zegt het openbaar ministerie dat Van Elsdingen niet het merendeel van de Roma-zigeuners als verdachte van strafbare feiten heeft willen bestempelen. ,,In zoverre die indruk wel is gewekt, biedt de officier van justitie daarvoor zijn excuses aan.'' Voorzitter G. Abdulla van de Landelijke Roma Stichting is blij met de excuxes, maar handhaaft zijn klacht bij het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie.