Met Ali gaat het goed

Het gaat goed met Ali Ismail Abbas, het twaalfjarige Iraakse jongetje dat bij Amerikaanse bombardementen op Bagdad zijn beide armen verloor en ernstig werd verbrand.

Zijn artsen in Koeweit melden dat Ali de intensive care heeft verlaten en zonder hulp rondloopt. ,,Hij herstelt prachtig van de plastische chirurgie. Hij eet, grapt en is begonnen met lopen'', zegt Ahmet al-Shatti, woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.

Ali werd, dankzij hulp van diverse buitenlandse donoren, naar Koeweit gevlogen om daar te worden geopereerd. In Irak vreesde men dat de jongen zou overlijden wegens een tekort aan medische apparatuur. Wereldwijd zagen mensen foto's van Ali in een Iraaks ziekenhuis, hoorden hoe hij de enige overlevende was van een bombardement op zijn huis, en trokken zich zijn lot aan. In verschillende landen werden acties gehouden om de jongen kunstarmen te geven. Koeweit betaalt zijn medische behandeling.

Volgens woordvoerder Shatti is de jongen opgewekt en dankbaar. ,,Hij vroeg hem of hij weer zal kunnen schrijven.'' ,,We willen eerst zorgen dat de littekens mooi helen, en dan gaan we naar de tweede fase'', aldus Shatti.

Een aantal landen, waaronder Canada, heeft Ali het staatsburgerschap aangeboden. De jongen zegt echter ,,zeer verknocht'' te zijn aan zijn vaderland.