Leden Ba'ath krijgen geen hoge functies

De nieuwe Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, heeft gisteren besloten alle voormalige prominenten van de vroeger regerende Ba'ath-partij van hoge regeringsfuncties uit te sluiten.

Volgens Amerikaanse bronnen zal de maatregel 15.000 tot 30.000 Irakezen treffen. Een woordvoerder van Bremers wederopbouwbureau, ORHA, zei dat deze stap ,,een dolk in het hart'' betekent van Saddam Husseins partij. De commandant van de oorlog in Irak, generaal Tommy Franks, had de Irakezen bijna een week geleden al meegedeeld dat de Ba'athpartij was ontbonden.

,,De Ba'athpartij is voorbij'', zo zei de ORHA-woordvoerder gisteren. Maar hij voegde eraan toe dat het niet eenvoudig zal zijn om de Ba'athpartij uit te roeien. Voor alle belangrijke functies in Irak was lidmaatschap van de Ba'ath verplicht, en daarom zal het moeilijk zijn mensen met kennis van zaken voor topfuncties te vinden die geen Ba'ath-verleden hebben. Maar de woordvoerder zei dat ,,dit de prijs is die we bereid zijn te betalen''.

Van verscheidene van de Iraakse bestuurders die de Amerikanen en hun Britse coalitiepartners zelf weer aan het werk hebben gezet, is bekend dat ze leden van de Ba'ath waren. De meeste ministers en directeuren van belangrijke diensten zijn als het waren weggesmolten, maar hun nummers twee of drie zijn wegens hun kennis van zaken vaak weer aangesteld. De nieuwe gouverenurs van Basra in het zuiden en Mosul in het noorden waren lid van de Ba'ath, maar zeggen nu dat ze geen keus hadden. Het nieuwe, door de Amerikanen benoemde hoofd van het ministerie van Volksgezondheid moest eerder deze week aftreden nadat ziekenhuispersoneel over zijn vroegere optreden hadden geklaagd.

Het voormalige hoofd van de politie in New York, Bernard Kerik, is door Washington benoemd tot coördinator voor de wederopbouw van het Iraakse politie- en gevangeniswezen. Kerik heeft de benoeming, die is geschied op verzoek van Paul Bremer, gisteren bevestigd in de krant The New York Daily News. De veiligheidsproblemen in Irak zegt Kerik als zijn prioriteit te beschouwen. ,,Het wordt tijd dat er weer mensen worden opgesloten.''