Kutsituatie

Engeland heeft Ali G, Nederland Ali B. Ali G is een Engelse jood die in Oxford heeft gestudeerd en nu doet alsof hij een zwarte, seksistische, racistische en humoristische gangstarapper is. Ali B. is een jongen van Marokkaanse afkomst uit Amsterdam-Oost die, zo blijkt uit zijn nieuwste videoclip, bloedserieus is en nooit lacht.

`Waar gaat dit heen' heet Ali B.'s single en videoclip. Deze titel doet ouderen natuurlijk onmiddellijk denken aan `Waar moet dit heen', de hit die Barend Servet voor het eerst in de jaren zeventig ten gehore bracht tijdens een van Wim T. Schippers' Barend Servet Shows. ,,Waar moet dit heen, hoe zal dat gaan'', zong Servet destijds met onvaste stem en Karima, het meisje dat het refrein van Ali B.'s rapnummer voor haar rekening neemt, zingt nu: ,,Waar gaat dit heen / Waar gaat dit nou naar toe / Iedereen doet gemeen / En dat maakt me nou zo moe / En ik wil het stoppen maar ik zou niet weten hoe.''

Het antwoord dat Ali B. vervolgens geeft op Karima's refrein herinnert ook al aan Barend Servets lied. Want terwijl Servet zong: ,,Waar eens de boterbloemen bloeiden / Trap ik nu in de poep'', rapt Ali B.:,,Waar dit heen gaat en waar dit toe leidt / Is niets minder dan een heleboel schijt.'' Maar hiermee houdt de vergelijking met de milde Barend Servet op, want vervolgens hekelt Ali B. in harde bewoordingen dierenmishandeling, milieuvervuiling, honger in Afrika, zinloos geweld, discriminatie, liegende media, de Amerikaanse buitenlandse politiek, voetbalgeweld en nog zo het een en ander.

Ali B. is nóg serieuzer dan de andere Marokkaanse rapper, Raymtzer, die eerder met `Kut Marokkanen?!' een hitje had. Rapt die nog wel eens iets dat als een grapje bedoeld lijkt, om Ali B. kun je alleen lachen als je zelf hardop zijn woorden herhaalt, zoals ,,landen vergieten steeds meer bloed voor olie / junks zijn op zoek naar een stukje folie'' of de zin waarmee elk hoofdartikel kan beginnen: ,,De wereld bevindt zich nu in een kutsituatie.''

Ook om de clip valt nauwelijks te lachen. Die bestaat uit onhandig opgenomen Amsterdamse straattaferelen die soms in splitscreen worden weergegeven. We zien Karima lopen in nauwe stegen en verder zijn we getuige van overvallen, achtervolgingen en vechtpartijen op verschillende plekken in Amsterdam. Alleen voor Dolf-Jansen-haters valt er iets te genieten: deze cabaratier wordt in de clip `Waar gaat dit heen' adequaat in elkaar geslagen temidden van de goede, oude, grijze Bijlmerflats.

    • Bernard Hulsman