Klik klik, pang pang

Luchtdrukgeweren, messen en alarmpistolen zijn makkelijk via websites te bestellen. Maar Amerikaanse handelaren leveren niet in Nederland.

Een dodelijk wapen kopen op internet is niet moeilijk. Er zijn genoeg webwinkels die vlees- en jachtmessen en bijlen verkopen in alle soorten en maten. De Duitse buitensportzaak Globetrotter, die ook in Nederland levert, verkoopt bijvoorbeeld een kleine vijftig verschillende soorten steekwapens die scherp en lang genoeg zijn om ook niet-kampeerders te interesseren. De site Surprise Kookgerei verkoopt vlijmscherpe vleesmessen.

Het is ook niet moeilijk om via internet aan een schietwapen te komen. Via tweedehandssites als Ebay en Marktplaats zijn volop luchtdrukgeweren en alarmpistolen te koop. Enkele wapenhandels verkopen ook luchtdrukgeweren en alarmpistolen via hun website.

Op een eenvoudige manier een (hier verboden) dodelijk schietwapen via internet kopen, is in Nederland moeilijker. Er zijn in de Verenigde Staten tal van webwinkels die echte wapens verkopen. Maar deze winkels leveren niet in Nederland. Een wapen kopen van een Amerikaanse particulier via een veilingsite is in theorie mogelijk. De kans is natuurlijk groot dat het wapen bij de douane wordt onderschept en de koper de politie in plaats van de postbode aan de deur krijgt.

Via een omweg is op internet wel aan een scherp schietend pistool of een ander verboden wapen te komen. Op verschillende `doe het zelf'-sites zoals die van de Italiaanse fabrikant Tanflogio wordt uitgelegd hoe je van bepaalde alarmpistolen scherp schietende wapens kunt maken. Via de site van Tanflogio worden zelfs `conversion kits' verkocht waarmee de wettelijk toegestane alarmpistolen omgebouwd kunnen worden tot verboden wapens.

De Duitse webwinkel Kähny verkoopt zogeheten afschrikwapens van het merk Colt. Deze pistolen kunnen niet scherp schieten, maar zijn niet van echte Colts te onderscheiden. In Nederland zijn ook deze wapens verboden. Kähny verkoopt wapens aan iedereen die ouder is dan 18 jaar. Of het wapen legaal is in het land van de koper valt buiten zijn verantwoordelijkheid, vindt de eigenaar van de wapenzaak.

Of er werkelijk een bloeiende wapenhandel via internet plaatsvindt, is niet duidelijk. Wie kwaad in de zin heeft, zal waarschijnlijk geen wapen via internet bestellen. Een digitale aankoop laat immers meer sporen na dan een analoge. In een keukenzaak of een dumpzaak vraagt niemand naar de naam- en adresgegevens en het creditcardnummer van de koper. Goedwerkende scherp schietende pistolen zijn gemakkelijker in het café te koop dan via internet.

Zelf een wapen maken kan ook. Er zijn tal van sites die tot in de kleinste details beschrijven hoe je als leek een bom kunt maken. Richard Reid, de terrorist die in december 2001 een vliegtuig op wilde blazen met een `schoenbom', had het recept voor de bom op internet gevonden. De ingrediënten had hij volgens eigen zeggen van een man in Amsterdam gekocht die hij via internet had leren kennen. Ook de 19-jarige Finse scheikundestudent die vorig jaar in eigen land een bomaanslag op een winkelcentrum pleegde, had het recept voor zijn bom op internet gevonden.

In Nederland zijn sites met recepten voor bommen niet verboden. Dat bleek in 1996 toen enkele parlementariërs Kamervragen stelden over de online publicatie van The Anarchist Cookbook. Dit boek, dat ook gewoon in de winkel te koop is, bevat recepten voor bommen en methoden voor terroristische acties. Omdat het offline niet verboden is, hoefden de online versies niet weg.

www.globetrotter.de

www.ebay.nl

www.surprisekookgerei.nl

www.target-master.nl

www.tanfoglio.it/conversion_kits.htm