Karaktervol Roda gelijk tegen Utrecht

Voetbalclub Roda JC heeft gisteren op karakter bij FC Utrecht een aanval op de vierde plaats afgeslagen. Na lange tijd op grote achterstand te hebben gestaan sloot de ploeg uit Kerkrade de wedstrijd uiteindelijk af met een gelijkspel: 4-4.

Roda keek in de Galgenwaard al na acht minuten tegen een achterstand van 2-0 aan. Bij de rust was het 3-1 en niets wees op een ommekeer in de wedstrijd. Na een uur had de karaktervolle ploeg uit Kerkrade de stand echter gelijk getrokken: 3-3. In de 82e minuut leek invaller Chaiat de thuisploeg aan de zege te helpen. Met zijn tweede doelpunt van de avond zorgde Anastasiou voor de sensationele eindstand.

Met het zwaar bevochten punt hield Roda JC de kans op Europees voetbal in eigen hand. FC Utrecht daarentegen hoeft in de competitie na de voorgaande nederlagen tegen Feyenoord en NAC nergens meer op te rekenen.

De bekerfinalist leek in de beginfase de basis te leggen voor de zege op Roda JC, dat de voorgaande duels met RBC en FC Groningen had gewonnen. Binnen tien minuten leidde de gretige thuisploeg met 2-0. Eerst scoorde Gluscevic met een bekeken schot, kort daarna benutte Kuijt een strafschop nadat Addo zich had vergrepen aan Gluscevic.

Roda JC, dat door een lange file op de A2 bijna te laat in de Galgenwaard arriveerde, deed in de negentiende minuut iets terug. Uit een hoekschop van Van Dessel kopte Cristiano raak, 2-1. FC Utrecht bleef ook na die treffer de wedstrijd dicteren. Gluscevic miste in het aanhoudende overwicht de mooiste kans. Doelman Kujovic keerde het schot van de vrijstaande spits. Kort voor de rust sloeg de Joegoslaaf alsnog toe met een intikker, na goed voorbereidend werk van Kuijt en Van den Bergh.

Na de rust ging er van Roda JC, met de aanvallend ingestelde middenvelder Sonkaya voor verdediger Senden, veel meer dreiging uit. Doelman Wapenaar kon Cristiano, Sonkaya en Addo eerst nog van scoren afhouden. Op de kopbal van Anastasiou moest hij zich in de 58e minuut echter gewonnen geven, 3-2. Kort daarna tikte Zwaanswijk op een schot van Anastasiou de bal in eigen doel: 3-3. Utrecht perste er in de slotfase nog een groot offensief uit. Chaiat zorgde opnieuw voor een juichstemming in de Galgenwaard, maar Anastasiou drukte in de 86e minuut alsnog de feestvreugde: 4-4.

FC Utrecht 4

Roda JC 4

Ruststand 3-1. 2. Gluscevic 1-0, 8. Kuijt 2-0 (strafschop), 19. Christiano 2-1, 41. Gluscevic 3-1, 58. Anastasiou 3-2, 62. Zwaanswijk 3-3 (e.d.), 82. Chaiat 4-3, 86 Anastasiou 4-4. Schds: Luinge. Tsch: 15.500. Rode kaart: Addo (Roda JC)