Hoorn krijgt eerste museum voor affiches

`Rijden en gereden worden' is de eerste expositie in het nieuwe affichemuseum in Hoorn. Een tentoonstelling over een eeuw vervoer, met werk van topontwerpers.

Twee 18de-eeuwse patriciërspanden in het oude centrum van Hoorn vormen het onderdak van het eerste Nederlandse affichemuseum, dat donderdagmiddag is geopend door Wim Crouwel, voormalig ontwerper en museumdirecteur. Op een paar passen afstand van het Westfries Museum is door particulier initiatief een expositieruimte geschapen voor wisselende tentoonstellingen van bruiklenen en materiaal uit de eigen collectie.

Hoorn is daarmee andere initiatieven te vlug af. Over anderhalf jaar hoopt Den Haag te beschikken over een affichegalerij in de nieuwe tramtunnel, ter hoogte van het Spui, en vanaf 2005 wordt de nieuwe behuizing van museum De Beyerd in Breda geheel gewijd aan grafische vormgeving.

De behuizing is om niet beschikbaar gesteld door de gemeente Hoorn. Verder zijn de inrichtings- en startkosten (circa 160.000 euro) goeddeels opgebracht door particulieren en sponsorbedrijven, buiten de reguliere subsidiecircuits om. De eerste expositie omvat 133 affiches, waarvan de oudste uit 1887 (voor het traject Amsterdam-Arnhem van de Nederlandsche Rhijn-Spoorweg, gedrukt met houten letters) en de meest recente uit 2002 (voor de Thalys).

De uitstalling toont reclame voor auto's, fietsen, treinen, trams en bussen en heel wat grote namen uit de ontwerpgeschiedenis: van een proefdruk van Toulouse-Lautrec, via Steinlen en Cassandre tot Willy Sluiter, Jan Sluijters, Piet van der Hem en Paul Schuitema. Uit de jaren `70 dateren voorts twee NS-affiches van het duo Swip Stolk en Anthon Beeke, waarin nog steeds de speelse stijl van Stolk te herkennen is, maar de nu veel strengere aanpak van Beeke allang niet meer.

Naast de topstukken omvat deze expositie over vervoer – andere transportmiddelen komen in volgende exposities – ook minder kunstzinnige ontwerpen. Bij affiches geldt vaak, dat ook de middelmaat een treffend tijdsbeeld kan oproepen. Zoals een Duits aanplakbiljet uit 1934 voor autoraces, waarop een racewagen prominent is getooid met een hakenkruis.

`Rijden en gereden worden', in het Affichemuseum, Grote Oost 2-4, Hoorn. T/m 31/8. Inl: 0229 299846 of www.affichemuseum.nl