Het is feest in Nijmegen, de hele roze meimaand

Lukas Keijser bezoekt het Roze Meifeest in Nijmegen dat niet alleen voor homo's is..

Waarom zou je in het voorjaar naar Nijmegen gaan? Wat heb je daar te zoeken?

Omdat het daar de hele maand feest is: het Roze Meifeest! Allemaal feesten en activiteiten, die duren nog tot 31 mei, en dan is er een enorme afsluitende Roze Megaparty in het Kolpinghuis.

Ja, uitsluitend voor homo's.

Nee, helemaal niet. Er zijn natuurlijk ook speciale homo-evenementen, maar het hoofddoel van de Roze Feestmaand is vooral het grote publiek in contact brengen met homo's. Zo is de zaterdagse markt roze gekleurd. Je kunt je brood halen bij verkopers die in het roze zijn gekleed. De Hema heeft de roze tompoucen in de verkoop en tijdens de speciale dienst in de Studentenkerk op 4 mei werd onder meer gebeden voor Egyptische homo's die wegens hun geaardheid gevangen zijn gezet en er werd gezongen voor de homoslachtoffers in de Tweede Wereldoorlog. De etalage van de VVV staat verder in het teken van homoseksualiteit en er zijn wandelingen met roze boswachters en gayfeesten op toplocaties in de stad. De roze taartenbakwedstrijd werd helaas op het laatste moment gecanceld.

Wat heeft Nijmegen eigenlijk met homo's?

Het Roze Meifeest komt voort uit de Nijmeegse Potten- en Flikkersdag, het oudst terugkerende homo-evenement in Nederland. Nijmegen staat bekend om de actieve strijd voor homo-emancipatie en nog altijd is de homoscene er vrij groot. Voor de eerste dag moeten we terug naar 1988, de tijd van Ien Dales als burgemeester, maar daarvoor gebeurde ook van alles. Vanaf 1977 gingen homo's in dit linkse krakersbolwerk de straat al op. Het was het barricadetijdperk.

Waarom heet het dan niet de Potten- en Flikkers feestmaand?

Omdat de veranderde houding ten opzichte van homo-emancipatie om een andere aanpak van de Nijmeegse Potten- en Flikkersdag vroeg: vandaar het Roze Meifeest. Organisator van het eerste uur Alwin Meisters – vorig jaar onderscheiden met een lintje voor zijn bijdrage aan de homo-emancipatie – zegt daarover bijvoorbeeld: ,,Mensen herkennen zich nu niet meer in een geuzennaam pot of flikker.'' De nadruk ligt meer op `fun'. Toch, vinden organisatoren, is de strijd nog niet gestreden: moslims of zwaarchristelijken hebben soms nog een moeizame houding ten opzichte van homo's.

Hebben we al wat gemist?

Ja, het stijldanskampioenschap voor mannenparen en vrouwenparen, dat op 3 mei in Nijmegen werd georganiseerd door de roze dansschool Side Step. Met amateurs en professionals, uit New York, München en Wenen. Veel glimmende pakken met nepdiamanten.

Stijldansen. Hou op. Dat verhoogt toch het suffe, truttenimago van homo's?

Helemaal niet, vindt stijldans-organisator Annemarie Brughuis: ,,Dansen is niks voor burgertrutten. Je moet showerig en narcistisch zijn.''

Zijn er alleen in Nijmegen homo-evenementen?

Nee. Je hebt ook altijd nog Roze Zaterdag, dit jaar in Deventer en de Roze Kermis is dit jaar weer in Tilburg. Het kermispersoneel is hier gehuld in roze, in de botsauto's en misselijkmakende draai-apparaten zie je vooral gays. In Breda is verder een nieuw homo-evenement van de grond gekomen: Pink Breda. In de Randstad is eveneens van alles te doen. Utrecht biedt voor dezelfde doelgroep Het Megapann-feest dat al meer dan dertig jaar wordt gevierd. Nieuwe initiatieven in Amsterdam zijn bijvoorbeeld het Nederlands Transgender Filmfestival en een Idols voor homo's, QueerQuest.

De Nijmeegse homo-evenementen trekken ieder jaar meer bezoekers. Is dat niet in tegenspraak met de toenemende homo-emancipatie?

Organisator Alwin Meisters: ,,Mensen gaan ernaartoe om dezelfde reden dat ze homofilms, - bars of sportclubs bezoeken. Je wilt jezelf kunnen zijn en doen wat je wil zonder dat je in de problemen komt.'' Ook homo's doen graag dingen in clubverband. Vandaar dat Charles van Langerijt in Nijmegen voor hen dit jaar ook autopuzzeltochten en midgetgolftoernooien organiseert.

Roze Kermis, 21 juli in Tilburg: www.tilburgsekermis.nl

Megapann, 14 juni in Utrecht: www.pann.nl

Roze Zaterdag, 28 juni in Deventer: www.deventerroze.nl

Het programma van Pink Breda, jaarlijks eerste zaterdag van juni: www.pinkbreda.nl

Gay Pride in Amsterdam: www.amsterdampride.nl.

Het tweede Nederlands Transgender Filmfestival duurt van 21 tot en met 25 mei. Daarna gaat de 'Transgender Filmtour' door het land. www.transgenderfilmfestival.com

De laatste voorronde en finale van het eerste EuroSongTravestival zijn te bezoeken op 18 en 25 mei in Winston in Amsterdam. De aanvang is 21u. De finale wordt bijgewoond door Holly Woodlawn, bekend uit de entourage van Andy Warhol. www.chickswithdicks.nl

Meer informatie over stijldansen in Nederland voor homoparen: www.equalitydance.nl.

    • Lukas Keijser