Herdruk!

Veel sportboeken zijn helaas niet meer dan een verzameling faxen in een kaft, zoals Youp van 't Hek het eens omschreef. Maar er zijn weer oude werken die rustig opnieuw in de schappen mogen. Een sporthistoricus zoekt nu een uitgever die `Goden in het stadion. De Olympische Spelen in de oudheid' van Bob Spaak uit 1964 wil heruitgeven.

Het is er de tijd voor. Nog maar een jaar en dan zijn de Spelen in het land waar ze vandaan komen. Waarbij we er dan maar even van uitgaan dat het IOC niet alsnog de organisatie uit handen trekt van Athene, want echt vlotten daar doet het niet. Desondanks moeten ruim 80.000 Griekse scholieren worden onderwezen in de geschiedenis van de Spelen. Omdat het er de tijd voor is.

Sportjournalist Bob Spaak schreef dus veertig jaar geleden een geschiedenis van de klassieke Spelen, zonder het doel te hebben de oorsprong tot op het bot te begrijpen en te analyseren. Onmogelijk, want met een verteltraditie als in Griekenland zijn historische gebeurtenissen en mythologie te veel verweven om nog te kunnen begrijpen hoe het echt is gegaan in het begin. Bedenk bijvoorbeeld hoeveel verschil er is tussen de historische figuur Rembrandt van Rijn en de manier waarop de schilder tegenwoordig wordt neergezet. Zo is het ook gegaan met de oerverhalen van de Olympische Spelen.

`Voor ons', schrijft Spaak daarom, `die op een afstand van duizenden jaren nog proberen zoveel mogelijk van een in onze ogen hoogst opzienbare reeks sportgebeurtenissen te ontwarren en aan de weet te komen, is misschien wel het meest fascinerend van alles, te trachten het spoor van de stichter(s) te ontdekken, maar het is een pogen dat verdacht veel op een schimmenjacht lijkt.' Beter gezegd, om traditioneel Grieks te blijven denken: een jacht op schaduwen die zweven over de wand van Plato's grot. Het kan dus niet anders dan dat Spaak zowel historie als mythologie aanhaalt. Dat de Spelen zouden zijn begonnen bij halfgod Herakles en dat de eerste olympisch kampioen in 776 voor Christus Koroibos heette. Mythe en feiten, wat dit boek alleen maar leuker maakt.

Alhoewel feiten en mythe door elkaar weer nieuwe informatie oplevert. Daarvoor moeten we dan naar `Asterix en de Olympische Spelen'. Auteurs Goscinny en Uderzo rekenden namelijk uit dat de schoenmaat van Herakles 46 moet zijn geweest. Daaraan waagt Spaak zich niet, maar heruitgave blijft gewenst. En snel graag.

jurryt@xs4all.nl