Geef mij zo'n vader!

Wij maken ons zorgen over het pensioen van onze 27-jarige dochter. `Pluk uw ouders', schreef u eens. Wat is de beste manier? Een maandelijkse storting op haar beleggingsrekening, tot het maximum van het vrijgestelde schenkingsbedrag?

Of is het verstandiger om haar geld te lenen voor de aankoop van een eigen appartement en de huur in één keer terug te betalen als een (vrijgestelde) schenking? Of zijn er betere ideeën om ons te laten plukken?

(H. van H.)

U husselt nogal wat zaken door elkaar. Haar pensioen lijkt me vooral haar zorg. Dat u daarbij wilt helpen, kan ik me voorstellen. Dus geef haar geld, maar stort dat niet direct op een beleggingsrekening.

Het kopen van een eigen huis heeft niets met haar oude dag te maken. Leent ze daarvoor geld van u, dan is de rente aftrekbaar van haar belastbare inkomen. Die aan u te betalen rente kunt u haar onbelast schenken, tot bepaalde bedragen. Maar het wordt haar huis en fiscale hoofdwoning, en van huren is geen sprake.

U kunt haar onbelast circa 4.000 euro (licht oplopend in de komende jaren) per jaar schenken en eenmalig 20.000 euro, tussen haar 18de en 37ste jaar. In tien jaar tijd komt dat bij elkaar op minimaal 60.000 euro. Een stevige bodem onder haar voorziening voor later. Voor schenkingen boven deze bedragen zijn de tarieven tussen ouders en kinderen mild. Daar hoeft u het niet voor te laten.

Wilt u deze opzet stevig dichtspijkeren, sluit dan een flinke overlijdensrisicopolis met u als verzekeringnemer en premiebetaler, en uw dochter als begunstigde. En pas uw testament aan. Geef mij zo'n vader!

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen via de website www.nrc.nl/hiele