Droom

Moederdag zit er weer op en dus ook de Cavendish Calcutta, die traditiegetrouw tezelfdertijd plaatsvindt. De Cavendish is de droom van iedere bridgespeler. Het toernooi past in het rijtje Sunday Times, Cap Gemini en Bermuda Bowl. Deelname is voorbehouden aan de wereldtop. Je hoort er pas echt bij als je ooit mee hebt gedaan aan een dergelijke wedstrijd. De laatste jaren speelt de Cavendish zich af in Las Vegas, daarvoor in New York.

Een Calcutta is (Amerikaans) slang voor veiling. Investeerders bieden in de Cavendish Calcutta op de deelnemende paren. In de bridgezaal van het Mirage, een gokhotel in Las Vegas, gebeurt dat vol overgave. De laatste jaren verwis-selt er iets van een miljoen dollar van eigenaar vlak voor en op moederdag. Afgelopen week gingen de Amerikanen Fred Gitelman en Brad Moss er met de hoofdprijs vandoor. Het enige aanwezige Nederlandse paar, de internationals Jan Jansma en Louk Verhees, beten met een 46ste plaats (van de vijftig) in het zand van de Nevadawoestijn. Twee jaar geleden waren ze nog vierde.

Met een dergelijke sterbezetting kan je wachten op mooie spellen. Die waren er ook dit jaar weer in overvloed. Deze 6♡ bijvoorbeeld:

Z/Allen

♠ V B 9 8 4

♡ 9 7

♦ B 9 8 4

♣ 7 4

♠ A H

♠ 5 3

♡ A H B 6 5

♡ V 8 4 2

♦ V 10 5 2

♦ A 7 3

♣ A 6

♣ V 10 9 5

♠ 10 7 6 2

♡ 10 3

♦ H 6

♣ H B 8 3 2

Zes harten is misschien geen goed contract, maar een aantal paren zat er wel in. De sterke hand (west) speelde het en noord kwam onveranderlijk uit met ♠V. Appeltje eitje zou je zeggen: je stript de hoge kleuren en hup, je gooit zuid in met ♦A en ruiten na. Kan zuid zich hiertegen wapenen? Jawel, door onder ♦A de heer te werpen. Onwaarschijnlijk tegenspel? In Las Vegas vonden twee spelers deze verdediging: Zia Mahmood en Gene Freed. Bij hen aan tafel ging de leider, die vervolgde met ♣A en klaveren naar de vrouw, inderdaad down. Met open kaarten was het echter nog steeds te maken: incasseer na ♦A, ook ♦V, steek over in troef en speel ♣V voor. Wat zuid ook doet, de leider heeft twaalf slagen. Let in dit verband ook maar eens op de positie van ♣9 en ♣5. In bepaalde varianten wordt dat een vork.