DE WEEK

NEDERLAND is in recessie. Dat zegt het CBS. Maar zou het ook?

In januari van dit jaar zei het CBS ook dat er recessie was: in de tweede helft van 2001, toch twee kwartalen krimp in plaats van groei. Maar in april zei het CBS: ho, wacht, er was toch groei. En deze week zei het CBS: ho, wacht, er was toen toch recessie.

Dus nu het CBS over de jongste twee kwartalen weer een recessie ziet, moet u maar denken: ho, wacht, dat was het CBS.

HET NIEUWE kabinet zou de topmanagers fiscaal aan banden willen leggen. Hun gulheid voor zichzelf schijnt minstens zo groot te zijn als hun vervreemding van de werkvloer.

't Zou bij de kabinetsformatie een voor haar kiezers te begrijpen breekpunt voor de PvdA zijn geweest. Maar haar leiding schijnt helemaal als vreemdeling op aarde te staan.

Het nieuwe kabinet wil de hypotheekrente aanpakken. Progressieve tolerantie! Krijgen al die PvdA-stemmers het gevoel als het ware toch mee te regeren.

HET BEGROTINGSTEKORT zou van het nieuwe kabinet in 2007 een half procent (van het bbp) mogen bedragen. Regeren is vooruitzien.

Maar dat belooft wat voor de Zalm-norm: belastingmeevallers komen ten goede van de staatsschuld, maar belastingtegenvallers drijven de staatsschuld op. En die komen er garandeerd aan als de economie straks tegenzit.

Dan is er nog altijd het CBS, dat van groei een recessie kan maken en omgekeerd. Als dan de teller (begrotingstekort) onverhoopt omhoogschiet, kan de noemer (bbp) nog altijd mee omhoog.

AHOLD WIST AL sinds de overname in 2000 dat er bij zijn Amerikaanse dochter US Foodservice gerommeld werd met kortingen. Ook de huisaccountant, Deloitte & Touche, wist dat en waarschuwde het supermarktconcern. Maar keurde wel de jaarrekeningen goed.

Toen de financiële directeur van US Foodservice de klok luidde en vervolgens vertrok, volgde een intern onderzoek, maar dat bracht volgens Ahold geen onregelmatigheden aan het licht. Toch bleven de commissarissen van Ahold de leiding waarschuwen, zegt nu de president-commissaris.

Ook de indruk dat bij Ahold straatjes worden schoongeveegd?

MET 22 MILJARD euro blijkt Ahold de afgelopen twee jaar zijn omzet kunstmatig te hebben opgeblazen. Veruit het meest bij zijn joint ventures in Scandinavië en Portugal. Dat gaat aanzienlijk verder dan Ahold eind februari bekendmaakte, toen het boekhoudschandaal bij het supermarktconcern aan het licht kwam. Ahold krimpt razendsel, nog even, en het kan als kruidenier gewoon weer op de kleintjes letten. Begrijpt u waarom beleggers juichen?

DE FRANSE ambtenaren staakten weer. Tegen het regeringsplan om hun pensioen niet langer te bevoordelen boven die in de marktsector. Frankrijk kent, zoals de meeste Europese landen, geen beleggingsstelsel voor pensioenen als in Nederland. Het pensioen moet uit de jaarlijkse premies geheel worden betaald. En dat wordt wegens de vergrijzing almaar duurder. Zeker de pensioenen in de reusachtige Franse publieke sector.

En net als in Nederland zorgen topmanagers in Frankrijk royaal voor hun pensioen. Dat steekt, zoniet kwetst en beledigt. Dat steekt overal. Begint in Frankrijk straks de revolutie?

COR BOONSTRA gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling. Hij neemt geen genoegen met het vonnis van de rechtbank in Amsterdam, die hem 135.000 euro boete oplegde voor zijn verzwegen aandelenhandel in Ahold. Op zijn beurt gaat het openbaar ministerie in hoger beroep tegen de vrijspraak inzake Boonstra's handel met mogelijke voorkennis in aandelen Endemol. Dat belooft nog een titanengevecht. Maar Friese stijfkoppigheid tegen Amsterdamse lef? Dat wordt de Hoge Raad, zoniet het Europese Hof.

ONDANKS SARS blijft de Chinese economie uitbundig groeien. In april opnieuw met jaloersmakende cijfers, zowel voor de export als de industriële productie. Maar de dienstensector is door de crisis hard getroffen. Het totale groeicijfer is nog niet bekend. En over mei wordt het virus pas echt in de Chinese cijfers zichtbaar.

Als de snelst groeiende afzetmarkt ter wereld tot stilstand komt, is de wereldeconomie haar laatste strohalm kwijt. Nederland niet uitgezonderd.

Dat zou pas recessie worden.

    • Paul Friese