De vrouw achter Sophie

Sophie de Klerck (37), fulltime voorlichter bij een internationaal bedrijf, moeder van Max (5) en Tom (2), woont samen met Mark (39) en vertelt over haar drukke leven.

,,Nee Tom, geen knuffel-zoen-en-neuzen, want dan worden mama's klerenvies. Mark, kun jij nu eindelijk die kinderen naar school brengen. Ik word bloednerveus van ze.'' ,,Díe kinderen? Het zijn ook jóuw kinderen.'' ,,Ja, maar nu even niet. Ik heb straks dat sollicitatiegesprek, weet je nog?''

Even repeteren wat de key points zijn voor het gesprek. Nieuwe uitdaging, interessant bedrijf, meer salaris - volgens mijn headhunter word ik momenteel ver beneden mijn marktwaarde betaald. Ook uitwijden over brand communicatie en marketing communicatie, want daar gaat het bij dit bedrijf om. De hot buttons van mijn gesprekspartners zijn volgens mijn headhunter: gedegen en veel in het buitenland gewerkt. Dus niet te veel praten en vooral mijn internationale ervaring benadrukken. En wat zei mijn Mark ook al weer: ,,Je hóeft deze baan niet per se. Gewoon kijken of je elkaar leuk vindt.'' Rustig adem blijven halen.

Met een taxi arriveer ik bij het kantoor. Precies op tijd. ,,Fijn dat u er bent. Wilt u koffie?'' Deze assistente is in ieder geval beter dan wat ik nu heb. Moet wachten in een benauwde vergaderzaal. Even mijn Fransman sms-en, to boost my self confidence. ,,How R U?'' Snel geeft-ie antwoord. ,,As always great when I hear from you. C U nxt wk.''

Laatste check: zie ik er strak genoeg uit? Geen snot- en kwijl op mijn schouders. Panty zit gedraaid. Snel, schoen uit en recht trekken. ,,Mevrouw De Clerck?'' In de deuropening staat de P&O-manager. Van schrik trek ik een ladder in mijn kous. Niets laten merken. Cool trek ik mijn pump aan en geef hem een hand. ,,Kon u het gemakkelijk vinden?'' ,,Ja hoor, de taxi reed hier vanzelf naar toe.'' Point taken.

Aan de andere kant van de tafel zitten de P&O manager en het hoofd communicatie. Eerst de nodige small talk. Vervolgens specifieke vragen over media relations, issue management, internal communications, crisis preparedness. Dan vraagt de P&O manager abrupt: ,,En wie is nou de vrouw achter Sophie?'' ,,Wat bedoelt u?'' ,,Waarvan ga je uit je dak?'' ,,Mensen die niet rechtstreeks communiceren, die kunnen voor mij het dak op.''

Het is even heel stil.

,,Nee, ik bedoel, wat doe je na je werk.'' Hij zit toch niet met me te flirten? Dat kan ik er nu even helemaal niet bij hebben. ,,Na mijn werk? Met de kinderen spelen, verhaaltjes voorlezen enzo. Mijn hobby's zijn reizen, cultuur en conversations over dinner with friends. En ik zit in een leesclub. We hebben net Many Lives, Many Masters gelezen, over reïncarnatie. Dat heeft mij meegegeven dat ik niet per se alles op dit moment moet leven. Vandaag focus je op bepaalde zaken en morgen op andere.'' Ik zorg ervoor dat ik dit vertel met een glimlach, ze mogen niet denken dat ik labiel ben. ,,Je komt mensen tegen in je leven met wie het direct klikt. Wellicht ken ik ze uit een vorig leven? En waarom voel ik me zo goed in Londen? Heb ik daar twee eeuwen geleden gewoond?''

,,Okay, mevrouw De Clerck. Bedankt voor dit gesprek. En u weet het, hè? Don't call us, we'll call your headhunter.''

Ik vraag de aardige assistente een taxi te bestellen. Wie zal ik nu eerst bellen: headhunter voor debriefing, mijn Mark of mijn Fransman? Eerst voice mail afluisteren. Mijn vreselijke assistente: ,,Sophie, zit je nu nog steeds bij die kinderen? De CEO wil dat je onmiddellijk alles uit je handen laat vallen en hierheen komt. Er moet een persbericht de deur uit. En de Franse PR-manager belde. Iets over human resource gerelateerde issues. Bel me. NU!''